Detta behöver du veta om kolhydrater

Har du funderat på att dra ner på kolhydraterna? Då behöver du först ha lite koll på att det finns olika typer av kolhydrater. Några av dem är bra att dra ner på. Andra inte.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Bra och dåliga kolhydrater

Personer som vill gå ner i vikt provar ofta att dra ner eller ta bort kolhydraterna i kosten. Det är till 50 % bra och till 50 % dåligt. Det är bra att minska konsumtionen av godis, läsk, bakverk och andra onyttiga livsmedel som alla vet är onyttiga och som till stor del består av tillsatt socker. Även vitt bröd, vit pasta och vitt ris är bra för hälsan att dra ner på.


Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt


Men resten? Varför ska man dra ner på det? Rotfrukter, bönor, linser, grovt osötat rågbröd, havregryn och frukt är alla supernyttiga livsmedel. De bidrar med fibrer och en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter som både vår kropp och magens goda bakterier behöver. Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt. För de personer som upplever att de har lätt att överäta kolhydrater så är det bara bra att gå loss på råa morotsstavar och bönor. Om man nu skulle vilja det.

GÖR DAGENS KOSTRÅD OSS ÖVERVIKTIGA?

Diskussionen om huruvida man ska äta kolhydrater eller inte behöver bli mer nyanserad. Vi har inte blivit tjocka på grund av Livsmedelsverkets kostråd om att äta fiberrika kolhydrater. Vi har blivit mer överviktiga eftersom många idag äter sämre samtidigt som vi rör på oss mindre. Vi blir överviktiga för att vi helt enkelt inte följer Livsmedelsverkets råd. Livsmedelsverket har aldrig förmedlat att godis eller för den delen vitt bröd är bra. Den största boven är den stora tillgänglighet som finns på snabbmat, läsk och godis. Det gäller att handla när du är mätt - även när du näthandlar - och att inte ha något onyttigt hemma. 

LCHF OCH VIKTNEDGÅNG

På samma sätt som det ofta talas om att kapa kolhydraterna är det vanligt att man hör att man ska äta mycket fett. Det kallas då för LCHF -low-carb-high-fat. Även här behöver diskussion nyanseras. Fett i rätt kvalitet är livsnödvändigt för oss men varför även hälla i oss grädde och kokosolja som inte har en gynnsam fettprofil? Ät fet fisk, nötter, avokado och vegetabiliska oljor i måttliga mängder. Dessa fetter gillar också de goda magbakterierna medan de dåliga bakterierna faktiskt gillar mättat fett. Ska du gå ner i vikt vill du få i dig färre kalorier än du ätit tidigare och att hälla i sig fett oavsett kvalitet kommer inte att hjälpa dig. Fett är det näringsämne som innehåller flest kalorier per gram.

GÅ NER I VIKT - OCH BEHÅLL DEN

Det som i slutändan kommer göra att du går ner i vikt är om kosten du äter innehåller färre kalorier än den kost du ätit tidigare samt att kosthållningen känns hållbar. Det kan för vissa vara en lightversion av LCHF där de nyttiga fiberrika kolhydraterna behålls men där det totala kolhydratintaget ändå är lågt. Det kan även vara tvärtom där en stor del av kosten består av kolhydrater av bra kvalitet och endast en liten del fett. Vi har olika preferenser och det finns därför ingen diet som passar alla.


Kolhydrater används som främsta energikälla under högintensiv träning


Däremot behöver vi alla vitaminer, mineraler, antioxidanter och bra kvalitet av kolhydrater, fett och protein. Inte minst behöver vi kolhydrater för att orka ta i på träningen eftersom det är kolhydrater som används som främsta energikälla under högintensiv träning. Om du tränar kan det helt enkelt vara bra att hålla dig till dagens nationella kostråd.