Dietisten: Så äter du med måtta i jul

Julen är här och med den även en period av mys, tända ljus och god mat. Men för en del är mängderna av julgodis, glögg och julbord lätt att överäta och istället blir julperioden ångestfylld. Så här gör du för att mysa lagom i jultider.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Som dietist träffar jag många som behöver hjälp med att hantera maten under semestertider. Julen är för många en tid man ser fram emot men för alla därute som kämpar med vikten är det med skräckblandad förtjusning som decembermörkret för med sig julglögg, pepparkaksbak och julbord. Men det går att njuta av julen utan att behöva frossa i glögg och julgodis.

Hur lång är din jul?

Om du bara äter för mycket under 2-3 dagar spelar det ingen roll. Det är vad du äter under en längre tid som kommer ge dig extrakilon. Det kilot du kanske ändå går upp under de få dagarna består mest av vätska. Det kissar du ut så fort du börjar äta som vanligt igen. Jag brukar prata om tredagarsregeln. Har du ätit godis och för mycket fet mat i tre dagar är det dags att bryta beteendet. Vid den fjärde dagen har det börjat bli en vana. 

 

Välj dina tillfällen

Bestäm dig för att äta julgodis och glögg endast i sociala sammanhang. Det är i dessa situationer det är som svårast att stå emot, både på grund av grupptrycket och det faktum att godsakerna finns mitt framför näsan på dig. För att inte känna sig tråkigast på festen kan det vara ett bra tillfälle att få unna sig något i sociala sammanhang. På dietistutbildningen ägnades en halv termin (kostsociologi) åt att lära sig att man inte får tacka nej till en kaka som någon har bakat. :-)

Ha inte julgodis hemma

För att kunna hålla ovan punkt krävs det för de flesta av oss att inte ha något onyttigt hemma. Då kommer någon att någon gång behöva äta upp det. Handla när du är mätt och köp bara hem nyttig mat och frossa i frukt och grönt. Njut av en god apelsin när sötsuget slår till. Den mättar också väldigt bra och fungerar perfekt som mellanmål.

Njut av det du tycker är riktigt gott!

Ofta kommer vi på oss själva med att sitta och äta godis som vi inte ens gillar. Välj ut det som du verkligen tycker är gott och njut av några få bitar. Om du märker att du inte gillar något, ät helt enkelt inte upp det!

Träna hemifrån i jul

Har du inget SATS-center där du firar jul? Med

kan du fortsätta med dina goda träningsvanor vart du än är. Här är tre pass att testa redan idag:

Träna högintensiv träning under julen

Fördelen med att ligga på kaloriöverskott är att kroppen lättare bygger muskler - om man tränar hårt! Passa på att träna högintensivt under perioder med mycket mat och kalorier. Kör tuffa löpintervaller på våra Indoor Running-pass eller testa på Prformance Hi-intensity. För dig som har svårt att hinna iväg till gymmet finns Online Training så träningen går alltid att få till. När vi tränar håller vi också ett jämnare blodsocker och det blir lättare att stå emot frestelser. Sist men inte minst kommer du vara i toppform till nyårsfesten vilket skapar motivation att sätta nya träningsmål inför nya året.   

Välj rätt mat

All julmat är inte onyttig. Fokusera på lax, sill, ägg, rom, skinka, sallader och citrusfrukter. Njut av en bit mörk choklad efter maten. Så länge du äter mest av den maten och endast små mängder av glögg, godis och feta röror kan du ta dig igenom julen och till och med gå ner i vikt.

Planering

Sammanfattningsvis handlar allt om planering. Låt dig inte falla för frestelser utan bestäm dig i förväg vad du får unna dig. Är du bortbjuden två gånger under den närmaste veckan är det ett klokt val att endast njuta av julgodis då och inte ytterligare när du ligger hemma i soffan. Planera in träning för att dra nytta av extrakalorierna och kör extra hårt för att bygga muskler och bränna fett. Slutligen - det är vad du äter mellan nyår och jul som i slutändan spelar någon roll!