Enkel vardagsmat!

Något som kan ta väldigt mycket energi och irritation hemma är den ständiga idétorkan och tristessen runt vardagsmatlagning. Här kommer bästa tipsen för att få vardagsmaten att löpa på smidigare. Det är ju så mycket härligare att äta god mat utan att stressa ihjäl sig!
Caroline Ahlqvist
Pass
Mat och hälsa

1. Tina i tid! 

Ta fram det som är fruset och lägg i kylen redan på morgonen så blir det lättare att sätta igång med middagen direkt när man kommer hem från jobbet. 

2. Laga alltid dubbelt! 

När du ändå står där vid spisen, laga lite till. Då räcker det till matlådor eller en middag till lite längre fram i veckan.

3. Planera! 

Ta en kväll och planera alla veckans middagar. Skriv upp ingredienserna på en lista och storhandla. Det sparar tid, blir bättre variation på maten och det blir betydligt billigare och framförallt: ALLT finns hemma!

4. Koka ett helt paket ägg! 

Det är ett bra mellanmål och lätt att ta med sig till jobbet. Ägg innehåller ungefär allt man behöver förutom C-vitamin. Perfekt för kidsen när dom vill ha en äggmacka på morgonen eller innan och efter träningen.

5. Bestäm en dag när du/ni alltid käkar samma sak! 

I vår familj har vi alltid stressiga måndagar då lillgrabbens fotbollsträning börjar redan kl. 17.30. Då kör vi havregrynsgröt. Varje måndag. Alla i familjen vet vad som gäller, det tar 3 minuter att göra i ordning och det är lätt att variera i smak. Det bästa beslutet vi har tagit i vår familj! 

6. Förbered grönsakerna! 

Det tar tid att skära grönsaker, så skär upp till exempel morotsstavar i massor och lägg dem i en plastpåse. De håller sig hela veckan. Pizzasallad kan man också göra en jättedos av. Gott och nyttigt.

7. Ångkoka! 

Ett ångkokarinlägg kostar ca 50 kr och har många fördelar. Det går mycket snabbare att ångkoka broccoli, potatis och mera näring stannar kvar i grönsakerna. Fisk går utmärkt att ångkoka och blir jättefin i konsistensen.

8. Köp en Slowcooker! 

En himla bra köksinvestering som underlättar vardagsmaten. Jag själv lägger alla ingredienser i grytan på morgonen innan jobbet. Sedan värmer den upp allt sakta under dagen och på kvällen är rätten färdig. Den drar lika mycket el som en glödlampa och risken för att bränna maten är noll på grund av att kondensen som bildas hela tiden rinner ner i botten.

9. Håll det enkelt! 

Gå in på alla oändliga hemsidor med fantastiska recept och välj några som går snabbt att göra. Kanske hittar du favoritrecept hos oss? Det tar oftast inte mer än 15-20 min att tillaga en riktigt schysst middag. Eftersom jag tänker näring hela tiden, föredrar jag absolut att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat. Att till exempel rulla egna köttbullar med förberedd tinad färs går fortare än att steka frusna! Du har koll på vad du stoppar i dig och näringsinnehållet är så mycket större än i de färdiga från frysdisken.

10. Lista favoriter! 

Skriv upp alla vardagsrätter som du gillar på en enda lång lista. Min lista är lång nu och där står tex "Morotssoppa med saffran, Gröna Kokboken s.47" eller "Solrosfröpanerad kycklingfilé, sats.se." Då går planeringen snabbare och om man har en stor familj så kan alla få välja något ur listan.   

11. Prenumerera på matkasse. 

Slutligen... om orken tar slut, prenumerera på en matkasse för tusan. Där kan man välja menyer själv och ta bort och ändra varor. Man kan även lägga till portioner om man vet att till exempel på lördag har vi middagsgäster. Sedan kan man komplettera med andra varor såsom toapapper, schampo och mat till djuren. Så smidigt och skönt att köra, kanske varannan vecka!   

Lycka till och njut av en smidigare och godare vardag!