Maten dina goda tarmbakterier älskar

Två tredjedelar av vårt immunförsvar sitter i magen. Och de goda bakterierna är beroende av att vi äter bra mat. Här kommer de senaste rönen kring vår bakterieflora, vad den behövs för och vilken mat du ska äta för att må så bra som möjligt.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Magbakterierna ger oss nämligen ett bättre immunförsvar och skydd mot en lång rad sjukdomar. Maten vi äter kan både öka och minska de goda bakterierna i magen.

Bakterieflora och sjukdomar

De senaste årens forskningsteknik har visat att vår bakterieflora är viktigare än vad vi trodde. Bakteriefloran på cirka 1 kg utgör två tredjedelar av vårt immunförsvar. Bakteriena kopplas nu ihop med en lång rad sjukdomar såsom diabetes typ I och II, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, autism och depression. En god tarmflora karaktärers av hög artrikedom och sammansättning där olika bakteriearter kopplas ihop med olika sjukdomar. Kosten är central för vilka arter som dominerar i mag-tarmkanalen.

Detta gör de goda magbakterierna för oss

Bakterierna har många viktiga uppgifter. Däribland att tillverka vitaminer, processa gallsyror, bryta ner giftiga ämnen, förbättra vårt immunförsvar, reglera nervsignalering och hormonutsöndring. Bakterierna producerar även korta fettsyror som är bra för vår tarmslemhinna och minskar inflammationer i tarmen. Korta fettsyror sänker också fria fettsyror i blodet och ger en ökad insulinkänslighet. De korta fettsyrorna har även visat sig minska vårt energiintag och ger ett skydd mot övervikt. (1)

Vilken mat gillar magbakterierna?

För att bygga upp ett starkt immunförsvar och skydda oss mot en lång rad sjukdomar behöver vi ge våra bakterier bra mat. Magbakterierna älskar komplexa kolhydrater, fibrer och fleromättat fett. Det finns studier som visar att folkslag som äter en stor del växtbaserad kost jämfört med en traditionell västerländsk kost med animaliska produkter, har en bättre bakterieflora. Fleromättat fett som finns i fet fisk, nötter och avokado har en skyddande effekt mot övervikt och inflammation medan mättat fett (animaliskt fett) har motsatt effekt. (2

Våra magbakterier vill helt enkelt att vi äter mycket fiberrika kolhydrater och fleromättade fettsyror. Välj fullkornsprodukter, hela korn och gryn, bönor, linser, frukt och grönsaker i alla dess former, fet fisk, avokado, nötter och vegetabiliska oljor. Dessa livsmedel är även bra för hjärta, kärl, blodtryck och blodfettssammansättning och går i linje med gällande nationella kostråd. Våra goda bakterier gillar helt enkelt den mat vår egen kropp gillar bäst - ännu ett skäl till att äta nyttigt!