Maten som förebygger cancer

Det finns ett starkt samband mellan vad vi äter och risken av att få cancer. Men vilka livsmedel fungerar förebyggande och vilka ökar risken?
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Det finns idag ett starkt vetenskapligt stöd för att maten vi äter påverkar risken av att drabbas av cancer. Även fysisk inaktivitet, ärftlighet, rökning, vissa virus och kemikalier kan öka risken.


En tredjedel av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas med rätt kost, fysisk aktivitet och genom att hålla en hälsosam vikt


Enligt World Cancer Research Fund (WCRF), en organisation som utreder hur matvanor påverkar risken för cancer, är det viktigaste rådet att inte bli överviktig. För att undvika övervikt är det viktigt att äta en näringsrik kost utan onödiga kalorier från chips, godis och läsk samt att röra på dig i vardagen. En tredjedel av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas med rätt kost, fysisk aktivitet och genom att hålla en hälsosam vikt(1).  

Varför övervikt kan leda till cancer 

Övervikt ökar risken för elva olika cancerformer, däribland bröst- och prostatacancer. En ökad ansamling av fettceller gör att immunceller samlas runt dessa för att "städa upp". Immuncellerna avger cytokiner (kemikalier) som påskyndar celldelningen. Detta ökar risken för en cancertumör att utvecklas.

Även hormoner som insulin och östrogen ökar risken för cancer. Övervikt kan leda till insulinresistens vilket gör att mer insulin behöver produceras från bukspottskörteln. Det kan leda till en okontrollerad celldelning och därigenom ökad risk för cancer.

Östrogen produceras av fettceller och man har sett att kvinnor som gått in i klimakteriet och som drabbats av bröst- eller livmodercancer har förhöjda nivåer av östrogen.(2

Mat som förebygger cancer

Kaffe: Minskar risken för lever- och livmodercancer. Exakt dosförhållande är inte kartlagt.

Kalciumrik kost: Minskar risken för tjocktarmscancer. Kalcium finns bland annat i mejeriprodukter och sesamfrön.

Kostfibrer: Minskar risken för tjocktarmscancer. Kostfibrer finns bland annat i frukt och grönt och fullkornsprodukter.

Frukt: Minskar risken för cancer i lungor, hals och mun.

Grönsaker: Minskar risken för mun- och halscancer. 

Antioxidanter: Ett högt intag av antioxidanter från frukt, bär och grönsaker har en skyddande effekt mot cancer.

Mat som ökar risken för cancer

Alkohol: Ökar risken för cancer i tjocktarm, bröst, lever, mun, hals, matstrupe och magsäck. Risken ökar redan från tre glas per vecka.  

Salt: Ökar risk för magsäckscancer. Minimera saltet när du lagar mat och undvik halv- och helfabrikat.

Mögel: Mögel på spannmål, nötter, kryddor och torkad frukt ökar risken för levercancer. Mögel som används vid framställning av mögelost ökar INTE risken för cancer.

Högt Glykemiskt index (GI): Ökar risken för livmoderhalscancer

Rött kött: Ökar risken för tjocktarms- och magsäckscancer. Ät max 500 gram per vecka av nöt, fläsk och vilt. Det stämmer dock inte att konsumtion av rött kött skulle vara lika farligt som rökning.

Charkuterier: Ökar risken för tjocktarmscancer. Undvik gärna dessa livsmedel helt eller ät endast någon gång ibland. Till charkuterier hör korv, bacon, kassler, salami och rökt skinka.