Sömnbrist leder till ökad aptit och sötsug

Att sova dåligt leder till ökad hunger och sötsug. Varför är det så och vad kan du göra åt det?
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Vi behöver sova för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig. Sömnbrist leder till försämrat immunförsvar, koncentrationsförmåga och kreativitet men också till ökad hunger och sötsug. Sömnsvårigheter kan därför försvåra för dig som vill äta hälsosamt och kan förstöra en önskad viktnedgång.

Sömnbrist kan göra dig överviktig

Sömnbrist med ökad hunger och sötsug leder ofta till att vi äter mer och framförallt att vi lättare faller för sockerrik mat (1). Och även om vi skulle lägga band på oss själva och inte äta sämre än vanligt kan sömnbristen leda till viktuppgång eftersom kroppens energiförbrukning i vila blir lägre vid sömnbrist (2). Vid ett kaloriunderskott med efterföljande viktnedgång har man sett att personer som sover dåligt förlorar mer muskelmassa än personer som sover bättre och äter lika mycket. Sover du bra och äter mindre än du gör av med har du alltså lättare för att minska på kroppsfettet och behålla muskelmassan.(3) Även träningsresultaten kan påverkas av sömnbrist då det kan vara svårare att orka ta ut sig under träningspasset. 


Att äta snabba kolhydrater kan istället göra dig pigg och insomningstiden blir längre


Det är heller inte bara när vi sover dåligt som vi blir extra sötsugna. Trötthet i sig gör att vi vill ha snabb energi. Det är därför vi ofta vill ha något gott framför TVn på kvällen, även om beteendet i sig ofta även är inlärt. Nästa gång du blir sötsugen framåt kvällen, se det istället som en signal på att du bör gå och lägga dig. Att äta snabba kolhydrater kan istället göra dig pigg och insomningstiden blir längre.    

Stress vanligaste orsaken till sömnbrist

Det är dock inget farligt för hälsan att då och då sova för lite. Ofta sover vi bättre natten efter en natt med dålig sömn. Har du svårt att somna och lätt vaknar på natten under en längre period kan det vara stress och oro som ligger bakom. Stress är den vanligaste anledningen till störd nattsömn(4). Sömnbrist ökar också stresshormonerna i kroppen och det hela kan bli en ond cirkel. Läs gärna mer om stress och övervikt i artikeln Stressar du dig tjock?. Här kommer sex tips på hur du kan förbättra din sömn.

6 tips för en bättre sömn

  • Undvik koffeinhaltiga drycker såsom kaffe, te, cola och energidrycker sex timmar innan läggdags.

  • Rör på dig under dagen. Träning gör dig trött och sänker stresshormoner i kroppen som annars stör vår nattsömn.

  • Undvik ljus från TV och surfplattor två timmar innan läggdags. Släck lamporna hemma en stund innan du ska sova.

  • Undvik gärna även alkohol, rökning och snusning då det påverkar sömnkvalitén.

  • Varva ner två timmar innan läggdags och ha gärna en nattningsrutin, exempelvis att du först tar ett bad, sedan borstar tänderna och läser en bok. 

  • Ha mörkt, tyst och svalt i sovrummet.