Fem anledningar till att börja löpträna

Löpning är en träningsform som du kan träna vart du än är, som får dig att må bra och kan ge dig minnen för livet. Här kommer fem anledningar till varför du ska börja löpträna.
Anna Kähler
Pass
Träning

1. Flexibel och effektiv träning 

Har du svårt att hinna med träningen i en fullspäckad vardag? Då är löpning perfekt. Tidssparande och effektivt. Gå ut och spring direkt på morgonen, under lunchrasten eller sent på kvällen. Valmöjligheterna för när du kan löpträna är många. Det går att göra året runt och vart som helst. Viktigt att inte glömma är att varje kilomenter är värdefull; psykiskt som fysiskt. En kort runda på tre kilometer kan räcka. Allt räknas och är en viktig del av din löpträning och långsiktiga välmående. 


Knyt på dig löparskorna, kliv utanför ytterdörren och börja löpträna. Flexibelt och effektivt.


2. UPPTÄCK NYA PLATSER

Börja löpträna för att upptäcka nya platser på ett unikt och roligt sätt. Spring i din hemstad och hitta nya smultronställen, längs med stranden på solsemestern, eller mitt i en pulserande storstad och nya gränder. Kombinera träningen med en ny typ av "sightseeing". Stanna halvvägs för en kaffepaus eller frukost på ett lockande café, eller kör igenom ett magpass på stranden innan du springer vidare. Variationen är oändlig, rolig och spännande.


Spring för att upptäcka nya miljöer, njut på vägen och få träningen på köpet.


4 tips för dig som skall börja löpträna

  1. Öka distansen succesivt; Bygg en stabil grund och gå inte ut för hårt i början. Nöj dig med några få kilometrar.

  2. Håll ett jämnt tempo; Spring inte för snabbt i början. Låt istället kroppen ta den tid den behöver och höj tempot när du vant dig vid en specifik distans. 

  3. Planera in vilodagar; Låt kroppen återhämta sig inför nästa löppass. 

  4. Stretcha och tänj; För att minska risken för skador och försämrade resultat, glöm inte denna del. Ta hjälp av en kompis eller PT för några enkla övningar du kan göra innan och efter passet. Exempel; Hunden, höftböjaren, utfall med stretch.

3. Kombinera träning med umgänge

En tredje anledning till att börja löpträna är för att kunna njuta av umgänge och träning i samma veva. Tacka ja till när din kompis, pappa eller en bekant frågar om du vill vara med på en löprunda. Våga välkomna löparvärlden med öppna armar och njut av det sociala samtidigt. Ligger ni på helt olika nivåer löpmässigt? Kom överens om ett behagligt tempo, fokusera på lågintensiv konditionsträning och prata på vägen. Försök att inte ta passet alltför seriöst i början, gör det inte till en tävling. Är ni taggade på att träna hårt och svettigt, då har ni en perfekt möjlighet till att utmana och pusha varandra - en fantastisk fördel med att träna tillsammans. Ge er inte, ta varandra till nya distanser och peppa på vägen. Avsluta med en hälsosam lunch eller fika tillsammans. 

4. Ta del av utmanande och minnesvärda lopp

Tjejmilen, Tough Viking, Göteborgsvarvet, New York Marathon, eller en Ironman? Runt om i världen finns många intressanta, roliga och utmanande lopp. Några kan vara extrema, jobbiga och krävande, men som oftast ger en fantastisk upplevelse och ett minne för livet - folkfest, inspiration och träningsglädje. Genom att ha löpträningen med dig i vardagen har du förhoppningsvis redan lagt grunden för att klara av ett lopp, extra disciplin och beslutsamhet som krävs för att lyckas. 


Starta med att anmäla dig till ett specifikt lopp. Motivera dig med att få en inspirerande upplevelse, göra något du aldrig trott du klarar av och skapa ett minne för livet.


5. STÄRK DIN HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Slutligen, börja löpträna för att förbättra din egen hälsa. Löpning stärker muskler och skelett, immunförsvaret, och minskar risken för broskskador, diabetes typ 2 och mycket mer. Dessutom ökar löpningen din uthållighetsförmåga i takt med att du tränar ditt hjärta. Utöver fysiska fördelar utsöndras antistresshormoner och risken för humörsvängningar minskar - bli lugnare och må bättre. 


VAD VÄNTAR DU PÅ? EN ENKEL TRÄNINGSFORM MED MÅNGA FÖRDELAR. HOPPAS VI SES UTE I LÖPARSPÅRET.


Har du svårt för att ta steget på egen hand eller vill träna inför ett specifikt lopp? Bli guidad av en instruktör på våra Indoor och Outdoor running-pass. Utmanande, roligt och en bra början för att komma in i löpträningen. 

Är du nyfiken på hur du kan få bättre kondition i överlag? Här hittar du ett urval av våra bästa träningsutbud för dig som vill få bättre kondition.