Så går du ner i vikt

Att kombinera regelbunden träning med näringsrik kost är det absolut bästa sättet om du vill du gå ner i vikt. Men det gäller att tänka rätt. Här är 5 enkla tips på hur du ska tänka.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Träning

Viktminskning handlar om att göra av med mer kalorier än man får i sig, men det är inte alltid så enkelt. Vi delar med oss av tipsen som kan hjälpa dig att lyckas.

1 Rör dig

Fysisk aktivitet gör att vi får en högre energiförbrukning både under själva träningen men också i vila eftersom ökad muskelmassa förbrukar mer energi både under träning och i vila. Det gör att vi lättare kan hålla vikten och bättre kan reglera hur mycket mat vi behöver.

Vi är gjorda för att röra på oss mycket i vardagen och det behövs en miniminivå av rörelse för att kunna reglera kostintaget.

All rörelse räknas så gå eller cykla till jobbet, ta trappan, gå i rulltrappan, använd ståbord/gåbord och få upp pulsen med styrka och konditionsträning några gånger i veckan.

2 UNDVIK ATT ÖVERKOMPENSERA

Det är lätt att känna sig duktig efter en bra träningsvecka (med all rätt!) men en helg full av kalas, efterrätter och mys framför tv:n gör det lätt att äta upp alla kalorierna igen. Undvik även av den anledningen också ätardagar. Håll dig till en hållbar nivå även under veckodagarna så blir det lättare att äta bra på helgerna.

3 LÄGG INTE TILL MÅLTIDER

Om ditt mål är att gå ner i vikt ska du planera in träningen så den passar in i ditt matschema. Undvik att lägga till ett mål före eller efter träningen. Då kan nettoeffekten bli fler kalorier än vad du gjorde av med. Ät lika mycket som du skulle gjort om du inte tränat. Träna innan frukost, lunch, middag eller ett mellanmål du ändå hade tänkt att äta.

4 ÄT DITT STÖRSTA MÅL EFTER TRÄNINGEN

Om du vill äta något sött så gör du det bäst efter ett tufft träningspass när kroppen har lättast att ta hand om snabba kolhydrater och har en hög insulinkänslighet.

Det är även en fördel att lägga det största målet efter ett tufft träningspass för att få resultat av träningen och bygga muskler utan att behöva ligga i positiv energibalans som gör att du går upp i vikt. 

5 PROTEIN ÄR VIKTIGAST

För att bygga muskelmassa och bli starka behöver vi äta tillräckligt mycket protein som bygger upp våra muskler. Protein ger också få kalorier per gram samtidigt som det mättar bra. Ät därför gärna protein till varje måltid (ca var 3:e-4:e timme) för att maximera muskeluppbyggnad, mättnad och viktnedgång. 

Vill du lära dig mer om träning och viktnedgång? Läs den ultimata guiden till att gå ner i vikt