Så går du ner i vikt efter semestern

Lata dagar i solstolen, glass, rosévin och feta grillsåser hör sommaren till. Därför är det inte konstigt att kläderna sitter tajtare när semestern börjar lida mot sitt slut. De goda nyheterna är att våra semesterkilon brukar vara ganska lätta att bli av med igen. Här är dietistens fem bästa tips på hur du går ner i vikt - och håller den.
SATS
Pass
Träning

1. Rör på dig i vardagen!

För att gå ner i vikt behöver du få i dig mindre kalorier än du gör av med. Det gör du dels genom att äta färre kalorier men också genom att öka energiförbrukningen.

Fundera på hur just du kan få in mer rörelse i vardagen. Gå eller cykla till jobbet, stå vid ståbordet och gå gärna runt när du pratar i telefon på jobbet. Till detta får du gärna träna 2-4 gånger per vecka och då är det både styrke- och konditionsträning som gäller.

2. Träna pulshöjande styrke- och konditionsträning

Se till att du får in både vardagsmotion och pulshöjande träning i ditt liv. Förutom att du förbrukar energi under själva träningspasset kommer en ökad muskelmassa göra att du förbrukar mer energi både under träning och i vila.

En bra kondition med ökad syreupptagningsförmåga gör också att mer energi förbrukas eftersom varje liter syre som används förbrukar fem kcal. En vältränad person kommer alltså genom ökad muskelmassa och förbättrad kondition göra av med upp till dubbelt så många kalorier som en otränad person under samma träningspass. Ännu ett starkt skäl att få till träningen!

På SATS är nya konceptet Build’n Burn oslagbart, då det ingår både styrke- och konditionsträning. Här får varje deltagare ett pulsband som gör att du kan se på en stor monitor att du ligger rätt i puls och kan följa din utveckling över tid. Digitala hjälpmedel kan vara riktiga motivationshöjare! Även rena konditionspass som Cycling är bra för dig som vill gå ner i vikt. Cycling är dessutom skonsamt om du är tung i kroppen och vill vara snäll mot dina knän. 

3. Minimera intaget av tomma kalorier och fyll ut med frukt och grönt

Säg tack och hej till godis, glass, bullar, läsk och alkohol. De ger många kalorier utan tillstymmelse till näring.

När du ändå rensar ut skafferiet kan du passa på att fylla tomrummen med frukt och grönt. Om hälften av det du äter under en dag utgörs av frukter och grönsaker är det svårt att äta för många kalorier. Dessutom minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Den här typen av mat är också bra för våra goda bakterier i magen, som även dessa gynnar viktnedgång.

4. Ät mat som mättar

För att inte gå omkring hungrig när du ska gå ner i vikt gäller det att äta mat som mättar. Proteinrik mat som kyckling, fisk, kvarg och keso mättar väldigt bra per kalori.

Fokusera på fiberrika kolhydrater såsom grovt, osötat rågbröd, havregryn, matvete och quinoa. Det tar mycket energi av kroppen att omvandla protein och kolhydrater till fett. Grönsaker ger också hög mättnad utan att ge så mycket kalorier. Tänk alltså protein- och fiberrik mat och håll magen mätt längre.

5. Minska stressen!

Är du stressad under en längre tid kan det tyvärr göra att viktnedgången uteblir. Höga kortisolnivåer ökar inlagringen av fett och kan påverka ämnesomsättningen negativt med störningar i blodfetter, insulin och blodsockersystem.

Se till att få tillräckligt med sömn då det är då kroppen återhämtar sig som mest. Hitta dina sätt att varva ner både under dagen med mikropauser innan läggdags. Prioritera tillräcklig sömn framför ytterligare ett träningspass.

Funderar du på hur du ska träna för att gå ner i vikt? Vi har gjort det enkelt och samlat ett urval av vårt bästa träningsutbud för dig som vill gå ned i vikt här.

Lycka till. Du klarar det!