Så hjälper en PT dig att gå ner i vikt

Vill du gå ner i vikt och funderar på att anlita en personlig tränare? Hur gör man för att välja rätt PT?
SATS
Pass
Träning

Vill du gå ner några kilon och funderar på att ta hjälp av en personlig tränare? Vi har frågat Jonathan Sundberg, PT på SATS Alvik och inriktad på viktnedgång, vad man kan förvänta sig att få hjälp med när man anlitar en PT på SATS för att gå ner i vikt.

Först och främst, är det vanligt att SATS medlemmar vill gå ner i vikt?

– Ja, det är dock en väldigt känslig fråga hos många men majoriteten av de jag träffar vill bli av med några trivselkilon innan sommaren efter alla större högtider.

Kan alla personliga tränare på SATS konsultera om viktnedgång? Om inte, hur hittar jag en PT som har den inriktningen?

– Förbränningsträning och grundläggande kostutbildning är något som ska ingå i alla godkända licensierade utbildningar vi accepterar på SATS. Men sedan finns det de som vidareutbildat sig djupare i ämnet med till exempel kostutbildningar.

– Hur man hittar rätt PT för jobbet? Kolla på vår hemsida eller på PT-tavlorna inne på våra träningscenter för att se om de personliga tränarna har en specifik utbildning, eller som jag som har egen erfarenhet av en stor viktnedgång på -30 kilo. En del av oss är även utbildade inom Lose Weight Boot Camp som är ett riktigt kul koncept för dig som vill träna hårt för att gå ner i vikt.

Hur går första mötet till?

– Jag brukar alltid börja med en konsultation där jag vill höra mer om målet och dig som kund. Jag vill veta mer om dig som person, till exempel om du har några skador jag behöver ta hänsyn till, vad du lever i för vardag och varför du vill gå ner i vikt. Vidare vill jag veta vad just du är redo att göra för nå ditt viktmål och om du vill nå målet till ett visst datum.

Får jag en kostplan att följa?

– Nej, men jag pratar gärna kost och ger dig en rekommendation om vad som är bättre och sämre för just en viktnedgång. Det är mer en riktlinje om hur du ska tänka kring kost och förklara att det handlar om bra råvaror, mängd och kalorier.

Rekommenderar SATS någon speciell diet?

– Nej, vi går på de nationella riktlinjerna som i sin tur är uppbyggda på de nordiska kostrekommendationerna NNR. De kostråden handlar mer om kostens helhet och vilka livsmedel som är bra respektive mindre bra för hälsan.

– Jag personligen är emot alla typer av "kända" dieter det skrivs om i media. Tänk efter, vad är det för fel på den gamla hederliga tallriksmodellen?

Hur viktig är träningen för att gå ner i vikt? Vad tränar vi?

– Träningen är självklart otroligt viktig då den ökar fettförbränningen och förbrukar kalorier. Vi behöver ju göra av med fler kalorier än vad vi konsumerar. Vi tränar en blandning av styrka och flås, både hög- och lågintensiv träning.

– Hjärtat kommer få pumpa ordentligt och fokus kommer att ligga på stora muskelgrupper då de kräver mer energi (kalorier).

Hur ofta träffas vi?

– Det beror på mål och motivation men vid en större viktnedgång rekommenderar jag minst 2-3 gånger i veckan plus diverse hemläxor.

Hur snabbt går jag ner i vikt?

– Som jag svarade tidigare så handlar det om att man vill ligga på ett kaloriunderskott. Ju lägre intag och högre uttag desto snabbare går det. Min rekommendation är att ligga på en viktnedgång på 250-750 gram i veckan för en hållbar livsstilsförändring.

Har du ett medlemskap med bindningstid på tolv månader? Då har du rätt att utnyttja PT Start. Läs mer om vad PT Start är och hur det fungerar här!