8 skäl till att börja yoga

Vissa utövar yoga för att bli rörligare. Andra för att stressa av, förebygga skador eller öka kroppskontrollen. Här är åtta goda anledningar att rulla ut mattan!
SATS
Pass
Träning

Målet med yoga är att genom kroppsliga och mentala övningar skapa energi, balans, flexibilitet, styrka och ett inre lugn för att uppnå god fysisk och mental hälsa.

Alexandra Atterbrand är utbildad yogaterapeut. Hon introducerades för yoga på 90-talet, men det var först efter en jobbig period i livet några år senare som hon bestämde sig för att satsa fullt ut på yogaträningen.

– Yogan hjälper mig att vara mer närvarande i vardagen. Den har hjälpt mig att fokusera på mina inre fysiska och mentala resurser, vilket i sin tur har resulterat i ett mer balanserat och harmoniskt liv. Yogan har lärt mig att lyssna på min kropp, säger Atterbrand, som idag lär ut mediyoga på HiYoga i Oslo.

Enligt Atterbrand har alla något att tjäna på att utöva yoga.

– Det finns många missuppfattningar om yoga, men det fantastiska med den här träningsformen är att den passar alla, oavsett ålder, kön och fysiska förutsättningar. Det är en träningsform där hela poängen är att göra vad som är bra för dig själv, och alla övningar kan skräddarsys för specifika behov, skador och sjukdomar, förklarar Atterbrand.

Fördelarna med yoga är utan tvekan många och det kommer hela tiden nya forskningsrapporter som bekräftar det. Här följer några fördelarna som du får av att yoga regelbundet:  

Yoga på SATS

Känner du dig osäker på Yoga? Vi erbjuder många olika typer av yoga-pass. Hitta din nya favorit redan idag!

 1. Du blir mer närvarande

Vi har alla lätt för börja tänka lite för mycket på vad som har hänt eller vad som ska hända framöver. Vi är dagligen utsatta för ett bombardemang av händelser och impulser, både i livet som sådant och i våra tankar, vilket kan göra det svårt att fokusera på vad som händer här och nu. I yoga fokuserar vi mycket på att synkronisera andning och rörelser. För att lyckas med detta och för att klara svåra övningar och rörelser krävs full närvaro och koncentration. Med yoga tränar man därför upp förmågan att ”äga ögonblicket”.

2. Du får bättre matsmältning

De vridningar och vändningar du gör under yogaövningar stimulerar transporten av maten genom kroppen. På samma sätt som en stel rygg behöver massage för att mjukas upp behöver tarmarna masseras för att kunna transportera maten. Matsmältningen påverkas både av hur du rör dig och hur du andas. Ju djupare du andas, desto lättare får kroppen att göra sig av med maten. Avslappning är också viktig för matsmältningen. När vi stressar prioriterar kroppen ned matsmältningen eftersom den tror att vi är i fara.

3. Du blir stark och smidig

Yogans rörelser och positioner involverar hela kroppen. Genom både statiska och dynamiska övningar bygger du upp en stark bålmuskulatur, vilket bidrar till bättre hållning och balans och minskad risk för ont i ryggen. Yogan hjälper dig också att utveckla och förbättra din rörlighet. Den styrka och smidighet du bygger upp med regelbunden yoga ger en funktionell och genomtränad kropp som blir mindre utsatt för belastningsskador.

4. Yoga är bra för hjärtat

I en studie från 2014 fann forskare att sannolikheten att personer som utövar yoga får hjärt–kärlsjukdomar är lägre än för dem som inte tränar alls. Man tror att detta beror på att yogan leder till stressreducerande förändringar i det autonoma nervsystemet. Generellt sett visar forskningen att yoga ger ökad blodcirkulation och sänkt blodtryck, vilket i sin tur minskar risken för blodproppar. 

5. Du blir mer koncentrerad

Om koncentrationen är på topp har vi lättare för att lära oss nya saker, ta in ny information och kan utföra uppgifter och vardagssysslor mer effektivt. Yoga handlar i stor utsträckning om att ta kontroll över både vårt fysiska och vårt mentala liv. Eftersom yoga är en aktivitet som kräver fullt fokus bidrar den till att stärka koncentrationsförmågan. Forskning har visat att så lite som åtta veckors yoga kan ge förbättrad koncentration och motivation.

6. Du blir mer nöjd med dig själv

Genom yoga kan du lära känna dig själv bättre och bli mer medveten om dina behov och gränser. När man fokuserar mer på sitt inre och inser att perfektion inte är målet kommer självförtroendet att växa gradvis. En mjukare, starkare och mindre stressad kropp kommer också att bidra till ökad självkänsla. Forskningen visar också att yoga stimulerar vagusnerven i kroppen, och en väl fungerande vagusnerv kan göra oss lugnare, mer avslappnade och tryggare i mötet med andra.

7. Yoga minskar stress

Stress är något som vi alla upplever då och då, men stress över tid kan påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. Mycket forskning har visat att yoga är ett effektivt sätt att hantera stress. Genom att uppmuntra till avslappning bidrar yogan till att sänka nivåerna av stresshormoner, som kortisol. När vi andas djupt och långsamt ända ner i magen aktiveras det parasympatiska nervsystemet, det vill säga den del av det autonoma nervsystemet som gör oss lugna och sänker pulsen och blodtrycket.

8. Du sover bättre

När vi är mindre stressade sover vi bättre, och när vi sover bättre är vi mindre stressade. Fysisk aktivitet och mental avslappning hjälper till att upprätthålla denna goda cirkel. Studier har visat att yoga kan förbättra sömnkvaliteten och kvantiteten hos människor som kämpar med sömnlöshet. Genom att fördjupa och förlänga våra andetag sänker vi nivån av stresshormon i blodet. 

Funderar du på om yoga kan vara något för dig? Här hittar du en översikt över utvalda pass för att du ska bli mer flexibel och komma ner i varv.