Andas – så ska jag berätta hur du mår

"Andas med magen" säger vi, men varför ska vi göra det?
SATS
Pass
Träning

Av alla funktioner som utgör liv eller död för oss, är andningen troligtvis det vi tänker allra minst på under dagen. Den bara är där; in och ut, in och ut. Andningen är där hela tiden, kräver ingen ansträngning eller planering från oss utan vet exakt hur man ska göra.

Men visste du att en ökad medvetenhet kring din egen andning gör att du blir mindre stressad, är mer närvarande och bidrar till att spänningar släpper i kroppen?

Ditt inre träningscenter

Andningen är din superkraft. Kroppen andas ofrivilligt oavsett om vi är vakna, sover eller under fysisk aktivitet. Andningen är livets rörelse i dig.

I yoga hänvisar vi till andetag som pranayama. Prana är sanskrit och betyder livskraft och Ayama betyder förlängning eller stretch. Därför betyder ordet "pranayama" kontroll över livskraften. Varje cell i kroppen behöver syre för att fungera och det är inte överraskande att forskning visar att regelbunden träning av kontrollerad andning kan minska stress i kroppen och förbättra fysisk och mental hälsa.

Andningsteknik pranayama är ditt inre träningscenter, där du kan träna dig själv från insidan. Rätt andning bidrar till att du presterar bättre i de sport- och träning, ger dig bättre fokus, koncentration och ökad kroppsmedvetenhet. Du kommer också att märka att du sover bättre på natten, får en bättre hållning och att du är mindre stressad.

Ditt andetag berättar hur du mår

Andningens rytm kan variera mycket, och ofta kan man gå länge med oregelbunden andning utan att vara medveten om det. Vi är nog många som har blivit förvånade över hur högt upp i bröstet vi andas när vi känner efter. Andningen påverkas av vårt humör. Vi andas annorlunda när vi är arga, rädda, lyckliga, trötta eller när vi är nervösa. Den goda nyheten är att det fungerar även på motsatt sätt; vi kan lugna oss ner genom att ändra andningsmönster. Genom att lägga tid på att bli mer medveten med vår egen andning kan vi ändra vårt humör.

Ta kontroll över din andning och upplev skillnaden

Vår andning är alltid i nuet. Genom att träna på att fokusera på din andning lär du dig att vara närvarande här och nu. Du lär dig att låta det förflutna vara passerat, och låta framtiden komma när det kommer utan att oroa dig för hur det ska bli. Denna praxis är en viktig del av att förebygga stressrelaterade tillstånd och minimera oro och ångest. Du lär dig att ge utrymme för din andning här och nu, ett utrymme som kanske annars skulle använts för oroande tankar om det förflutna och eller framtiden.

Hur lär jag mig att andas på rätt sätt?

Naturligtvis har vi de övningar du behöver för att öva rätt andningsteknik!

Genom att aktivt öva på rätt andningsteknik kan du ladda hela kroppen. Gör det i 15 minuter varje dag, ett andetag i taget och upplev skillnaden att kunna andas ordentligt!