Få bättre sömn med yoga

Precis som vi måste äta, dricka och andas för att kunna leva, måste vi också sova. Ändå är sömn ett av våra stora medicinska mysterier och ungefär var tredje person har sömnproblem. Är du en av dem? Yoga kan vara lösningen för dig.
SATS
Pass
Träning

Sömnproblem

Sömnproblem är vanligt och kan ge mentala och fysiska konsekvenser för vår hälsa (FHI). Även om vi vet ganska lite om de fysiologiska aspekterna vid sömn, visar erfarenheten att den har stor betydelse för vår hälsa. Bland annat är sömn en viktig förutsättning för energi i vardagen, ett starkt immunförsvar och den hjälper hjärnan att sortera våra intryck. 

Då Sömnlöshet är ett av våra mest prioriterade folkhälsoproblem (FHI) har det kommit mycket forskning på temat under de senaste åren. Yoga är ett verktyg som har undersökts genom kliniska studier och resultaten är lovande.

Vad säger vetenskapen?

Forskare har undersökt effekten av yoga på sömnen hos många olika grupper. Olika kliniska studier har visat att yoga kan minska sömnproblem hos kvinnor i övergångsåldern (Newton et al. 2014), bland äldre (Chen et al. 2010), cancerpatienter (Mustian et al. 2013Cramer et al. 2016), kvinnor med osteoartrit (Taibi et al. 2011) och i övrigt friska vuxna med sömnproblem (Khalsa 2004).

Detta kan förhoppningsvis ge inspiration till att börja eller prioritera yoga i ditt liv. Men vad är det med yoga som gör att den ger en bättre sömn? Här har inte forskningen några klara besked, men det finns teorier värda att nämna:

Ett yoga-medicinskt perspektiv

Pranayama: Om problemet är insomningen kan det hjälpa att dämpa stresshormonerna i kroppen. De gör nämligen så att hjärtat slår snabbare och att du håller dig vaken. Pranayama är lugna och jämna andningsövningar som kan bidra till att sänka pulsen och dämpar stresshormoner och det sympatiska nervsystemet. 

Meditation: Meditation kan styra bort tankarna från morgondagens bekymmer eller dömande impulser. Det stillar tankekaoset och välkomnar sömnen.

Avslappningsövningar: Detta är en annan känd teknik inom yoga som kan underlätta sömnen. För att somna kan man till exempel systematiskt arbeta sig igenom ansiktsmuskulaturen – slappna av mellan ögonbrynen, i tinningen, i tungan och i käken. Till sist kan du låta ögonen sjunka ner mjukt i huvudet. Du ger sig hän åt tyngdkraften och åt sömnen.

Yogafilosofi: Utöver direkta övningar i andning, meditation och avslappning kan du ha hjälp av en yogisk livsstil.

Asanas: De fysiska positionerna och sekvenserna i yoga kan reducera spänningar och smärtor i kroppen – och därmed bidra till en bättre sömn.

Börja yoga!

Fördelen med yoga är att övningarna är enkla att lära sig och att de kan utövas livet ut. Efterhand kommer du att hitta fram till en eller flera typer av yogapass som passar just dig. Ta tag i sömnen genom din yoga och få extra energi nu och framöver! Läs mer om yoga i vår ultimata yogaguide här.

Funderar du på om yoga kan vara något för dig? Här hittar du en översikt över utvalda pass för att du ska bli mer flexibel och komma ner i varv.