Krossa yogamyterna!

Det finns många fördomar mot yoga. Ultralöpare och yogainstruktör Kathrine Sømme är här för att knäcka myterna en gång för alla.
SATS
Pass
Träning

Myt nr 1: «Yoga är en meditationsgrej»

– Yoga på ett SATS är inte meditation. Visserligen innehåller yoga vissa delar från meditation eftersom det handlar om att andas rätt och hitta balans, men först och främst är det en träningsform som ger dig smidighet, styrka och välbefinnande.

Yoga på SATS

Känner du dig osäker på Yoga? Vi erbjuder många olika typer av yoga-pass. Hitta din nya favorit redan idag!

Myt nr 2: «Yoga ger inte tillräckligt hög träningseffekt»

– Det är en vanlig missuppfattning att yoga har låg träningseffekt. Jag utmanar dig därför att prova på ett yogapass. Det är riktigt bra träning som kommer att utmana de allra flesta, oavsett form.

Myt nr 3: «Jag är för stel i kroppen för att börja med yoga»

– Detta är nog sant för många, he-he! Skämt åsido, det är ju faktiskt så att många som deltar på passen för första gången blir avskräckta på grund av hur stela i kroppen de är. Men en stel kropp är stel på grund av att den inte blivit tillräckligt tränad. Stelhet leder även ofta till skador och det kan dessutom göra ont och vara plågsamt. Jag rekommenderar dig att planera in minst en yogaklass i veckan – det är bättre än inget – och jag garanterar att du kommer att se resultat. Ett bra tips är att göra en daglig yogarutin på 5–10 minuter för att hålla i gång kroppen. Då reducerar du även risken för skador och stelhet i kroppen när du utför annan träning.

Myt nr 4: «Jag är rädd för att instruktören skall peka ut mig som oduglig»

– Jag brukar starta yogapasset med att säga att «det är vad det är». Det är dig det handlar om. Och en instruktör kommer aldrig och under inga omständigheter att uttala något negativt om någon till någon annan. Vi kommer bara att se till de positiva sidorna av din prestation.

Myt nr 5: «Yoga är bara en modefluga som kommer att gå över»

– Yoga är ingen modetrend. Yoga har alltid funnits där. I flera tusen år. Många idrottsutövare, fotbollsspelare och hockeyspelare tränar yoga för att förebygga skador. Det är bra för allt, inklusive sinne och själ. Att vi fortfarande har så många frågetecken kring yoga är lite absurt. Det är bara att komma och testa. Och gillar du det inte, så bör du testa igen.

Funderar du på om yoga kan vara något för dig? Här hittar du en översikt över utvalda pass.