Meditation för nybörjare

Vill du börja meditera? Här är en guide till dig som vill komma igång.
Anita Hegge
Nordic Yoga & MindBody Manager SATS / HiYoga
Pass
Träning

SÅ MEDITERAR DU 

  1. Hitta en behaglig plats där du kan sitta ostörd i ett par minuter. 

  2. Sitt bekvämt med ryggen rakt och utan att luta dig mot en vägg eller ett ryggstöd. Du kan gärna sitta på en kudde eller liknande för att det ska vara bekvämt. 

  3. Stäng ögonen och fokusera inåt. Det kan vara svårt att veta vad som menas med det, men det handlar om att stänga ute allt och försöka hitta ett lugn. Ge dig själv några minuter för att känna hur kroppen känns och var tankarna tar dig. 

  4. Fokusera på dig själv: känner du dig stressad eller har du ont i kroppen? När man tillåter sig att känna efter kan man plötsligt känna att axlarna känns rätt spända, att de kanske gör lite ont i nacken eller något annat som man inte hunnit reflektera kring. Känn också efter vad du egentligen känner, klarar du att hitta lugn och ro eller är det svårt? Inget är rätt eller fel, här behöver du bara notera hur du känner.

  5. När du har avslutat meditationen, återvänd långsamt tillbaka till nuet. 

PRAKTISKA TIPS NÄR DU MEDITERAR:

Det är inte ovanligt att känna sig frustrerad eller förvirrad när man börjar meditera. För att hjälpa dig att komma igång har vi samlat några praktiska tips som kan hjälpa i början:

TRÖTT?

När du börjar meditera, kan det vara svårt att hitta balansen mellan fokus och avslappning. Du kan känna dig trött - och kanske till och med somna under tiden. Var inte orolig, det är inte för att du är “dålig” på att meditera. Det kan helt enkelt vara så att din kropp är trött och att du faktiskt behöver sömn.  

För att undvika att somna kan en sittande position underlätta. Se punkt 2 ovanför: sitt behagligt men var uppmärksam. Ligg inte ner, det kan göra att du somnar. Om den sittande positionen inte gör det lättare, kan du börja med en gående meditation och se över vilken tid på dagen du mediterar. Morgonyoga är ett bra exempel för att starta igång dagen på ett lugnt och avslappnat sätt. 

TANKARNA FLYGER

Hjärnan är skapad för att tänka, så det är exakt det den vill göra. Låt tankarna flyga iväg, det betyder inte att du inte mediterar på “rätt” sätt. Meditation kan nämligen hjälpa dig att bli mer uppmärksam på vad du tänker, vart tankarna tar vägen och hur det påverkar din dag. 

Meditation kan gradvis hjälpa dig att identifiera dig själv och ditt tankemönster. När du sitter ner och tankarna dyker upp: observera dom, tillåt alla tankar att komma och fokusera din uppmärksamhet på att andas lugnt oavsett vilka tankar som dyker upp. 

SMÄRTA

Att känna obehag i kroppen är vanligt under meditation, när man sitter stilla under en stund. Då kan det hjälpa att justera din sittande position, sitta på en kudde eller ha något som avlastar knäna.  Men det är också helt naturligt att känna mer eftersom du är uppmärksam på kroppen - på gott och ont - när du lugnar ner tankarna och vänder uppmärksamheten mot kroppen. Då kommer du också känna efter mer hur kroppen egentligen känns just nu. 

Vänd uppmärksamheten mot dina känslor. Vad känner du och var känns det? Det är en riktigt bra övning att ge sig själv tid till att känna efter hur du egentligen mår. Man brukar ofta fråga andra hur de mår, men när ställde du senast samma fråga till dig själv? 

Ha en fin meditationsstund!

  @marikafoto