Mindfulness för nybörjare
HUR ÄR MAN MINDFUL?
Det är lätt att tro att mindfulness är något som man behöver dyka djupt inom sig själv för att hitta. Även om det kan kännas utmanande att vara mindful, så är det egentligen något så enkelt som att vara uppmärksam och närvarande i stunden.
Många målar upp bilden av att sitta stilla i ett mörkt rum, med lugn musik på låg volym och tända ljus runtomkring som synonymt med mindfulness. Detta är ett vanligt missförstånd, eftersom mindfulness är en personlig upplevelse som man kan uppleva närsomhelst. Har du kanske suttit på en brygga och hört vågorna klucka mot kanten? Eller promenerat i skogen och tänkt på hur tyst det är när man är ensam i naturen? Mindfulness är ett naturligt sinnestillstånd där man uppmärksammar det lilla, något som är lätt att missa i en stressig vardag.
FYRA SÄTT ATT ÖVA KROPPEN OCH HJÄRNAN PÅ MINDFULNESS
Ett bra sätt att närma sig mindfulness är genom att vara medveten om de fyra grunderna:
KROPP - KÄNSLOR - TANKAR - SINNESSTÄMNING
Med hjälp av dessa fyra grundstenar kan du bli mer närvarande, genom att känna efter ordentligt, se dig själv i varje ögonblick och ta beslut som är bra för dig. För att du ska kunna komma i kontakt med dig själv, ska vi berätta lite mer om meditation och andra övningar som går hand i hand med mindfulness.
STEG 1: KROPPEN
Lägg dig bekvämt och lägg märke till alla kroppsdelar: ben, armar, händer och handflator. Lyssna också till ditt andetag, känn hur du andas och var andningen kommer ifrån (magen eller högt uppe i bröstet?). Känn hur andningen påverkar resten av kroppen. Om du tycker att det känns mer bekvämt, kan du göra övningen medan du går eller sitter.
STEG 2: KÄNSLOR
Fokusera på de känslor som rör sig i kroppen. Är det positiva, negativa eller helt neutrala känslor? Fundera kring om du är varm eller kall i kroppen, om det sticker till eller om du har ont någonstans. Ha ett neutralt och öppet sinne för att känna efter om alla dessa känslor förstärks eller blir mindre när du noterar dom. Lägg även märke till hur de förändras. Du ska inte analysera känslorna eller vara hård mot dig själv, bara lägga märke till känslorna och hur de känns i kroppen.
STEG 3: TANKAR
Efter att du har lokaliserat alla känslorna i kroppen, känn efter var dina tankar är och vart de tar dig. Du ska bara observera tankarna, inte döma dig själv eller korrigera tankarna. Se det som att du betraktar dig själv från utsidan och registrerar alla tankar.
STEG 4: SINNESSTÄMNING
Som det sista steget ska du nu känna efter hur kroppen känns. Var är din uppmärksamhet, dina tankar och hur känns det? Du kan känna dig liten, osäker, arg, ledsen eller sårbar. Du kan känna dig glad, tacksam eller lycklig. Försök att se om det finns något samband mellan hur du mår fysiskt i kroppen och vad du tänker. Genom att uppmärksamma detta, kan du börja lägga märke till hur tankarna påverkar dig. När man har börjat lägga märke till det, blir det lättare att veta vad man ska göra med känslorna när de kommer. Genom att vara medveten om sambandet mellan kroppen och hjärnan, skapar du en sfär av trygghet och omtanke för dig själv som lyfter upp dig.