Gruppträning ger en riktigt bra känsla

Gruppträning är beroendeframkallande, i alla fall om du frågar Katarina Sollid. Hon ändrar favoritklass varje månad på grund av det breda utbudet av gruppträning och hon tycker att instruktörerna är de grymmaste i landet!
Pass
Våra medlemmar

Du vet känslan när du klarar av de sista, tunga repetitionerna, fast du verkligen inte trodde att du hade det i dig?

När du springer snabbare än förut eller hoppar högre än senast?

På gruppträning så glömmer du allt annat och njuter bara av stunden, träningsglädjen och musiken som pumpar i takt med pulsen. Katarina Sollid älskar gruppträning på grund av de unika upplevelserna, vänskaperna, och prestationerna som det innebär.

Katarina Sollid – starkare

Katarina tycker att alla känslorna blir starkare just för att man är en grupp och möjligheten att pusha varandra och sig själv är på en helt annan nivå.

– Jag känner mig alltid starkare när jag kör en klass jämfört med när jag tränar själv

Som 16-åring tränade Katarina på SATS för första gången och gick på en spinningklass – Cycling. För att synas så lite som möjligt satte hon sig längst bak i salen och hade på sig en träningsjacka, vilket hon nu skrattar åt ("Ingen har på sig det, det blir jättevarmt!") Men där och då var det väldigt viktigt för henne att känna att hon platsade in.

– Det var ett tryggt sätt att komma igång när jag kände att jag egentligen inte vågade vara där och istället bara ville gömma mig, berättar hon ärligt.

Träningspersonlighet

Träning blev en stor del av Katarinas liv och idag är hon en stor träningsprofil i Norge. Fastän att hon gärna tränar styrketräning i gymmet har gruppträning blivit en stor del av hennes träningsrutin.

– Jag tränar för att ha kul och med den inställningen blir jag motiverad till att gå till gymmet. Eftersom gruppträning är så varierat finns det alltid något som passar det jag känner för att köra.

Katarinas bästa tips för att komma igång med, och gilla, träning är att testa massa olika träningsformer för att hitta något du tycker om.

– Fastna inte för mycket i vad andra tycker att du ska träna eller vad de gillar att träna. På SATS, enligt Katarina, finns det en otrolig mängd möjligheter och målet är att hitta något som just du tycker om. Så mycket att det kan bli en hobby som du vill lägga tid på i flera år.

För henne är det lite av varje och gruppträningsutbudet på SATS passar därför Katarina väldigt bra eftersom hon "ändrar sin träningspersonlighet ungefär varannan månad."

- Ena månaden kan jag nästan bara gå på dans och styrkeklasser, medan jag på sistone har kört mycket Power Step och olika former av yoga.

Boka in träning i vardagen

Gruppträning hjälper Katarina att vara i nuet. Hon kan inte kolla mobilen eller träna snabbare för att komma tillbaka till jobbet. En gruppträningsklass blir ett bokat tillfälle. Det tar inte lång tid innan gruppträningen blir en del av vardagsrutinen och du inte vill missa klassen, även om du är trött. Peppen från de andra deltagarna, de motiverade instruktörerna och den härliga musiken är det som pushar en att verkligen ge allt.

– När man klarat något tufft som grupp och har delat den upplevelsen med varandra är det lite som att man blir vänner efteråt, säger hon och skrattar.

– Det är så lätt att börja prata, när man frågar vilken som är nästa övning eller ger någon en high five i slutet av klassen. Så om du vill träffa nya träningskompisar är det verkligen grymt med gruppträning!

Inte slöträning

- Jag skulle verkligen inte säga att gruppträning är slöträning. Jag kör gruppträning för att inte kunna lata mig, säger Katarina när hon pratar om känslan under en gruppträningsklass.

– Det bästa jag vet är när musiken och träningspasset är synkat så att man maxar precis när droppet kommer. Det är en riktigt mäktig känsla!

Katarina kan ryckas med rätt så mycket av gruppträning. En gång när hon körde Power Step så började hon med samma vikt som instruktören och tänkte "Jag är ändå rätt så stark". Under klassens gång körde instruktören vidare med sina 15 kg på varsin sida av skivstången medan Katarina behövde plocka av platta efter platta, tills hon hade 2,5 kg kvar. - Då kände jag verkligen att SATS instruktörer är grymmast i landet, de är helt galet starka!

Variety included

På SATS finns det så många olika klasser att det är omöjligt att inte hitta något som du tycker om. SATS utvecklar alla träningskoncept själva och utbildar instruktörerna på internutbildningar. För Katarina ger det breda utbudet henne en möjlighet att välja klass utifrån vad hon vill träna där och då, vilket gör att hon alltid är taggad på träningen. - När jag har bokat in den där timmen så motiverar det mig att verkligen ge ALLT, så att när jag är klar med passet så kommer jag inte ångra att jag var där, säger Katarina.

För vissa är det tuffa intervaller på löpbandet och riktigt tunga lyft, för andra är det intensiv Tabata eller Indoor Running med sin partner. Vissa gillar att kliva upp på pedalerna i spinningsalen, medan andra vill kliva upp på stepbrädan till dunkande musik. Vissa vill få upp pulsen under Zumba och andra vill sakta ner pulsen under yoga. Gruppträning är verkligen en uppsjö av olika möjligheter som du kan dyka ner i, eller som Katarina, doppa tån i för att sakta men säkert hitta det som passar för just dig. Du behöver inte ha tränat förut för att gilla gruppträning, speciellt eftersom det finns så många olika träningsformer att välja mellan. Det finns klasser oavsett om du vill träna kondition, styrka, balans, koordination eller en blandning. Gruppträning passar för alla och det finns något som passar för just dig.

Så våga testa – gruppträningssalen är en plats för att testa nya saker, utmana dig själv och träna tillsammans!

Publicerat i Shape Up 6 2022 Bild och text: Tonje Lien Wold