Bli medlem nu
Hitta gym
Medlemskap
  • Gruppträning
    Boka gruppträning
    Gruppträning
    Boot Camps
  • Online
    SATS Online
    Övningar
  • Annat
    Personlig tränare
    Padel
    Squash
  • Fysioterapi
    MiniSATS
    SATS app
    Bastu
  • Träning
    Styrketräning
    Motivation och mental träning
    Träning och menscykeln
    Gravidträning och hälsa
    Yoga och flexibilitet
    Konditionsträning
    Gå ner i vikt
    Bli vältränad
    Hemmaträning
    Kom igång
    Sjukgymnastik
  • Mat och hälsa
    Kost och näring
    Recept
  • Företagshälsovård
    Smarta arbetsgivare
    Glad personal
  • Våra medlemmar
    PT-stories
    Intervjuer
    Historier
Kundservice
Logga in
Bli medlem nuLogga in

Vad är D-vitamin och i vilka livsmedel finns det?

D-vitamin är ett livsviktigt hormon och finns i solens strålar och i en del livsmedel. Under vinterhalvåret får många av oss för lite D-vitamin och då är det viktigt att äta rätt.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
nutritionist

Pass

Mat och hälsa

Vad är D-vitamin?

D-vitamin behövs för bland annat muskeltillväxt, immunförsvar och inlagring av kalcium i skelettet. Behovet är 10 mikrogram per dag eller 70 mikrogram per vecka. Vitaminet är fettlösligt vilket innebär att det är beroende av fett för att tas upp, transporteras och lagras i kroppen. 

I vilka livsmedel finns D-vitamin?

Vi får ofta höra att mejeriprodukter är en bra källa till D-vitamin och framförallt lättmejeriprodukter eftersom de är berikade. Men faktum är att man behöver dricka en hel liter lättmjölk för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. Däremot räcker det med bara 80 gram lax för att komma upp till dagsbehovet 10 mikrogram/dag. Även äggula och kantareller brukar ofta nämnas som D-vitaminrika men även här behövs rätt stora mängder. Gillar man Bregott på mackan är det ju inte helt fel som D-vitaminkälla.

I tabellen nedan kan du se vilka livsmedel som ofta rekommenderas för deras höga D-vitamininnehåll, hur mycket D-vitamin som en normalportion innehåller samt hur mycket av livsmedlet man behöver äta för att nå upp till dagsintaget - om du bara skulle få D-vitamin från det livsmedlet. Lösningen för oss nordbors låga D-vitaminstatus är alltså att äta mer fet fisk, gärna 2-3 gånger/vecka. Då får vi även i oss tillräckligt med Omega-3. 

 

Lösningen för oss nordbors låga D-vitaminstatus är alltså att äta mer fet fisk, gärna 2-3 gånger/vecka. 

Ett annat, helt befogat, sätt att få i sig D-vitamin under vinterhalvåret är att åka utomlands till varmare breddgrader. D-vitamin lagras i kroppen och en solsemester under vintern kan tillsammans med en bra kost rädda D-vitaminstatus i kroppen fram till sommarhalvåret.

SATS

  • Det här är SATS
  • Friskvård för företag
  • Jobba på SATS
  • Press
  • Om SATS Rewards
  • Investor Relations
  • WhistleBlower
  • Gym

Tjänster

  • Boka gruppträning
  • Gruppträning
  • Personlig tränare
  • Boot Camps
  • Övningar
  • Squash

Inspiration

  • Träning
  • Mat och hälsa
  • Företagshälsovård
  • Våra medlemmar

Hjälp

  • Personuppgiftspolicy
  • Kontakta kundservice
  • Logga in
  • Villkor och regler
Copyright © SATS 2014 - 2023 • Så här hanterar vi cookies och personuppgifter.