Hur du väljer rätt löparkläder i vinter - SATS
Till sats.se
Bli medlem

Hur du väljer rätt löparkläder i vinter

Hur du väljer rätt löparkläder i vinter

Gillar du att löpträna utomhus men har inte full koll på vilka materialval som är bäst när det blir kallt, vått och ruggigt? Läs vår guide och snöra på dig skorna. Även under vinterhalvåret går det att få till en bra löprunda med bekväma materialval.

Rebecca Hammel
Rebecca Hammel
18. december 2017

På sommaren kommer du ganska enkelt undan med att springa i vilka kläder som helst utan att det får några värre konsekvenser än möjligen något skavsår eller så. Annat är det på vintern. Då kan dina kläder vara avgörande för:

 1. Om din löprunda blir av överhuvudtaget.
 2. Om du känner dig tung och orörlig.
 3. Om du börjar frysa.
 4. Om du får skavsår.
 5. Ditt liv, om du syns i mörkret.

Running gear Winter

Foto: Casall

Viktigt att tänka på när du väljer löparkläder för vintern

Först och främst är det givetvis viktigt att kläderna sitter skönt, men förutom det måste de kunna andas hålla huden så torr som möjligt.  På vintern är temperaturen lägre än på sommaren så om svetten inte kan avdunsta på ett effektivt sätt är risken att du blir onödigt blöt och kall. Material som exempelvis bomull går helt bort då det saknar denna förmåga. Något som många missar är att även underkläderna ska vara i funktionsmaterial. 

5 viktiga saker att tänka på när du väljer löparkläder i vinter

 1. Välj ett material som andas och transporterar bort fukt bra.
 2. Även dina underkläder ska vara i funktionsmaterial.
 3. Säkerställ att det finns vindskyddande partier på speciellt utsatta områden så som framsida lår och mage/bröstkorg.  
 4. Bra passform. Extra viktigt för att undvika skavsår om du tänker vara ute länge.
 5. Plaggen ska ha reflexer, du syns inte lika bra som du tror. 

Dress warm

Livsviktigt är även att plaggen är utrustade med REFLEXER. Många tillverkare av träningskläder har blivit duktigare på att förse sina kläder avsedda för utomhusbruk på vintern med just reflexer, men ibland kan det vara i det diskretaste laget. Vill du utrusta dina plagg själv med reflexer kan du köpa reflexspray för textilier. En annan bra produkt är de armband med lysdioder som kommit på senare år.  Dessa finns i olika typer där du antingen kan fästa bandet runt armen, midjan eller foten och så lyser eller blinkar det konstant under din runda. 2C Safety LED sportarmband är en modell som du hittar här. Detta gör att du även blir synlig i mörkret för andra fotgängare och cyklister som inte har lika kraftfulla lampor att lysa upp dina reflexer med som en bil.

Vilka material som lämpar sig bra för vinterlöpning

Det finns flera material som passar beroende på hur frusen du är. Följande ger dig en kort guidning om vad som är att rekommendera var på kroppen.

Merinoull – Detta material har flera goda egenskaper. Förutom att det andas bra så värmer materialet, trots att det blir fuktigt och blött. Det är också antibakteriellt i sig självt vilket innebär att du inte behöver oroa dig för svettlukt och kan återanvända det ett par gånger innan det är dags att tvätta. Materialet kliar inte och används med fördel som underställ, alltså närmast kroppen. Observera att en del tillverkare gärna skyltar med att ett plagg är av merinoull men när du tittar på lappen är det bara 50 % eller mindre som består av merinoull. Det är alltså en god idé att alltid titta på lappen för material.

 Syntetmaterialen polyamid och polyester – Dessa material kan också användas både som underställ och lager två (utanpå understället) då det är snabbtorkande och transporterar fukt bra. Det är inte lika varmt som merinoull men torkar snabbare. Plagg gjorda i dessa material har en tendens att börja lukta illa snabbt så var noga med att tvätta dem i 60 grader för att ta död på bakterierna. Detta trots att det står 40 grader på tvättrådslappen. Du får däremot räkna med att loggan på plagget tvättas bort, då det är den som ofta inte tål 60 grader.

GORE-TEX Active – Detta material bär du med fördel som ditt yttersta plagg då det är både vatten- och vindtätt, samt har en väldigt bra andningsförmåga. Active är lätt, mjukt och följsamt vilket ger en bra komfort. Teknologin bakom materialet är avancerad och vill du veta mer om den kan du läsa här. Notera att det finns flera typer av GORE-TEX material där alla inte lämpar sig för löpning. 

Running materials

Hur du undviker skavsår

Passformen är viktig, speciellt om du avser att vara ute länge. En bra utgångspunkt är att titta på sömmarna, undvik sömmar som inte är insydda. Ett vanligt misstag är att springa i tights eller linnen som är avsedda att styrketräna i. Det är en skillnad på sömmar och passform även om du inte tror det. Idag finns även limmade sömmar som är helt utan sytråd för att minimera risken för skavsår och förbättra komforten. Dessa är dock lite knepigare att tvätta då de inte tål höga temperaturer eller att torkas i torkskåp så var noga med tvättråden på dessa plagg. 

Tips på vinterlöparkläder

Det är inte alltid lätt att veta vart man ska börja leta efter sina vinterlöparplagg så därför kommer här några tips på bra produkter. 

DAM
 • Extra varm underställsbyxa i merinoull från Smartwool
 • Extra varm underställströja i merinoull från Smartwool
 • Vinterlöpartights med värme och vindskydd från Casall
 • Lager två tröja från Kari Traa med 4-vägs stretch.          
 • Lager tre jacka från Casall för extra kyliga dagar.           
 • Vindjacka för blåsiga dagar från Björn Borg.
HERR 
 • Undertröja i merinoull och polyester från Craft. Passar från -5 till -25 grader.
 • Byxa i merinoull och polyester från Craft. Håller dig torr och varm i riktigt kalla förhållanden.
 • Värmande träningstights som lämpar sig bra under vinterhalvåret från Newline.
 • Lager två fleece från The North Face
 • Vindtät löparväst från Björn Borg i fuktavvisande Hydro Pro-material.
 • Lätt isoleringsjacka som kan bäras för sig självt eller som mellanlager från Norröna.
Låt inte utrustningen hindra dig, låt den hjälpa dig. På vinterns vistas vi enormt mycket inomhus så se till att få en löprunda ute lite titt som tätt. Det kommer göra gott för kroppen!

Funderar du på vilken sorts konditionsträning som passar för dig? Vi har gjort det enkelt och samlat vårt träningsutbud för dig som vill få bättre kondition här!

Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!

Bli medlem

Löpning

Träning

Läs mer om Träning →