PT:n: Så kommer du igång med träningen efter semestern

Att komma igång med träningen efter semestern är kanske inte är det allra lättaste. Det är lätt hänt att man känner sig lite slö vilket faktiskt är helt okej. Här tipsar PT:n Mikael Wedin om hur kommer igång igen efter ledigheten.
SATS
Pass
Träning

Oavsett om du har brist på motivation eller om du faktiskt känner för att kasta dig ut i milspåret när semestern övergår i vardag är det viktigt att skynda långsamt menar Mikael Wedin, personlig tränare och PT-specialist på SATS.

– Var snäll mot kroppen i början. Det är lätt hänt att man överanstränger sig de första veckorna. Ge kroppen ett par veckor så att kropp och huvud synkar. Ibland vill huvudet mer än kroppen klarar och tvärtom vilket kan leda till utmattning, ömma leder och hemsk träningsvärk som varar i flera dagar, säger Mikael Wedin.

Fler tips för att hålla motivationen vid liv

  • Var duktig på att ge dig själv feedback. Anteckna pass och känslor, gå igenom dessa en månad senare för att se hur långt du kommit med din träning.

  • Påminn dig själv om varför du tränar. Kanske handlar det om en belöning, att bli piggare eller något helt annat. Det viktiga är att känslan är god och positiv.

  • Hämta inspiration från någon eller något som ligger i linje med ditt mål och som triggar dig att fortsätta.

  • Ta kontakt med någon som är din träningsförebild och be om tips.

  • Dela din träningsresa med någon. Då kan ni pusha varandra sämre dagar – och dela glädjen bättre dagar!

  • Unna dig själv en tid tillsammans med en personlig tränare. Det är en av de bästa investeringar du kan göra. En PT hjälper dig att motivera dig själv när du känner att du inte kan göra det men det många glömmer är att du med hjälp av en PT även investerar i kunskap. Personlig träning är så mycket mer än bara övningar på gymmet. Det bästa av allt är att ni är två som hejar på dig!

Källa: Mikael Wedin, personlig tränare på SATS.

Ta trappan istället för rulltrappan

Mikael Wedin menar att ett bra sätt att komma igång efter semestern är att försöka optimera och äga sin vardagsmotion.

– Utmana din kreativitet. Kanske har du ett viktigt jobbsamtal i anslutning till din lunch, varför inte ta en powerwalk medan du tar det där samtalet? Är du ute med barnvagnen och promenerar, varför inte ta den där extra lilla joggingturen som du annars inte tar? Andra saker du kan göra för att optimera din vardagsmotion är att ta trappan istället för rulltrappan eller att utrusta ditt hem med diverse utrustning som kan göra under för din hälsa, till exempel ett par kettlebells, hantlar eller en yogamatta, säger Mikael Wedin.

– Ett annat bra tips är att packa en träningsväska och ta med dig den till jobbet trots att du inte tänkt träna, det ökar nämligen chansen att det blir ett träningspass ändå. Låt inte din omgivning begränsa dig utan se på den som en playground, fortsätter Mikael Wedin.

Det finns nästintill obegränsat med aktiviteter du kan hitta på för att få in vardagsmotion i ditt liv. Har du barn? Varför inte passa på att springa runt fotbollsplanen när barnen tränar eller att leka loss tillsammans med barnen så att du blir svettig av det?

Därför är fysisk aktivitet så bra för våra hjärnor

  • När vi tränar frigörs så kallade lyckohormoner i hjärnan. De kemiska förändringarna har en positiv effekt på vårt humör som får oss att känna oss mer tillfreds vilket i sin tur leder till förbättrat självförtroende, självkontroll och förmåga att ta oss an nya utmaningar.

  • Fysisk träning kan bidra till att depressionsbesvär och kroniska smärtor minskar.

  • Upplever du att din analytiska förmåga förbättras av fysisk aktivitet? Det är inte så konstigt. Forskning visar nämligen att både minnesfunktionen och den analytiska förmågan förbättras av träning. Träning gör dig alltså smartare! När du rör på dig renas blodet från ett ämne som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan.

  • Den mentala effekten blir som störst när du tränar uthållighetsträning, det vill säga när du får hög puls, men även lättare träning påverkar den mentala hälsan positivt.

Ställ dig själv frågor kring din träning

När du väl kommit igång med din vardagsmotivation kan det vara fint att börja fundera över hur du vill lägga upp din träning under hösten. Mikael Wedin menar att det är nödvändigt att ta kontroll över sina tankar innan man börjar komma igång med träningen på allvar.

– Det första steget handlar om att vara ärlig mot dig själv. Fråga dig själv varför du ska träna? Hur ska det gå till? När ska du träna? Vart ska du träna? Är ditt mål med träningen tillräckligt motiverat för att du ska känna dig motiverad att fortsätta träna regelbundet? Avsätt 10-15 minuter på att fundera kring dessa frågor så lovar jag att du på sikt kommer att få en starkare, piggare, gladare och mer motiverad version av dig själv, säger Mikael Wedin.

Planera din träning i god tid

Men hur kan man då göra för att få träningspusslet att gå ihop med vardagen. Mikael Wedin rekommenderar att planera dina träningspass i god tid, kanske tillsammans med en vän.

– Då har du skapat en sköld mot eventuella vardagsincidenter som vi annars låter begränsa oss. Tänk så här: Veckan har 168 timmar. 2-10 går att avsätta för träning i någon form. Vi har alla olika scheman som vi försöker anpassa våra liv efter så om du upplever att du inte har tid så måste du ställa dig frågan: ”Hur kan jag skapa mig tid?” Har du ett tillräckligt motiverande mål så kommer du att hitta tid. Personer som har en strategi och en plan kommer att göra bättre ifrån sig än de som inte har det, avslutar Mikael Wedin.