Vad har choklad, sex och träning gemensamt?
Vad händer i hjärnan när vi gör bra val?
I kampanjen «Train your brain» har vi pratat mycket om hur hjärnan är ett av de organ som påverkas mest av fysisk aktivitet. Men vad händer i hjärnan när vi gör bra val – och hur kommer det sig att hjärnan reagerar på det sättet?
I boken «Sterk hjerne med aktiv kropp» berättar hjärnforskaren Ole Petter Hjelle att hjärnans viktigaste evolutionära egenskap är att göra bra val, vilket ökar chansen för att människan som art överlever. Varje gång hjärnan gör ett bra val belönas vi alltså genom att det sänds ut en blandning av kemiska ämnen, bland annat dopamin.
- Dopaminet påverkar särskilt ett litet område i hjärnan, nucleus accumbens, mer känt som vårt belöningssystem. Dopaminet gör oss mer uppmärksamma och ger oss bättre minne men det ger även en intensiv känsla av lycka – ett så kallat lyckorus.
Mycket vill ha mer, brukar man säga, och det är också det som sker när du gör val som är bra för dig. Dopaminet och lyckokänslan förstärker det evolutionärt lönsamma beteendet vilket ökar chansen för att du upprepar det. Hjärnan påverkas alltså att göra bra val.
Allt det hjärtat – och hjärnan – vill ha
Dopamin är alltså något så fantastiskt som kroppens eget lyckohormon, som skapas naturligt i hjärnan. Helt på egen hand kan du alltså framkalla lyckokänslan, och det är framförallt tre aktiviteter som utsöndrar dopamin: äta choklad, ha sex och träna.
Skeptisk? För att förklara hur det hänger ihop behöver vi ta oss tillbaka till savannen där människan som art behövde göra helt avgörande val för att överleva.
Sex är historiskt sett helt livsavgörande för att föra vidare vår art. Då är det inte så svårt att förstå varför att det är något rankas högt bland de goda val som vår hjärna kan ta.
Men att chokladätande ska vara något som hjärnan belönar verkar kanske lite märkligt? Hur kan det komma sig? Hjelle förklarar närmare:
- Under hundratusentals år har människan kämpat med att få i sig tillräckligt med kalorier för att överleva. Hjärnan är därför utvecklad så att vi uppskattar kaloririk mat extra mycket, och speciellt den som innehåller mycket socker och fett. Kopplingen mellan smaklökarna och hjärnan är gjord så att när vi äter något sött, skapas det reaktioner i belöningssystemet. Denna fascinerande mekanism är effektiv för att få oss att tycka om socker och vilja äta det igen. Därför är socker lika beroendeframkallande som rökning.
Den sista aktiviteten som triggar igång belöningssystemet i hjärnan är träning. Varför belönar hjärnan oss när vi är fysiskt aktiva?
- När människan var jägare på savannen var vi tvungna att springa för att fånga nästa måltid, och inte minst för att kunna fly från potentiella fiender. Om man inte kunde springa och jaga efter sin egen mat, kunde man snabbt bli ett byte för rovdjur. Därför blev hjärnan belönad med dopamin när vi var fysiskt aktiva.
I dagens samhälle behöver vi inte jaga efter nästa måltid, och egentligen behöver man knappt röra på sig om man inte verkligen vill. Men den goda nyheten är att fysisk aktivitet fortfarande ger en belöning i form av dopamin - tack vare att hjärnan inte uppgraderats nämnvärt de senaste tiotusen åren. Evolutionen jobbar långsamt, och därför belönas fysisk aktivitet fortfarande med en lyckokänsla.
Valet är ditt – hitta din favoritaktivitet och låt hjärnan få uppleva lyckokänslan!
Källa
Hjelle, Ole Petter, «Sterk hjerne med aktiv kropp»