SATS Ätstörningspolicy

SATS vill förmedla träning enligt sunda ideal och i hälsobefrämjande syfte till gagn för den enskilda individen.
När en medlem ser underviktig ut, tränar maniskt och/eller på annat sätt missbrukar träning, ser vi det som vårt ansvar att påtala detta.
Ätstörningar är ett samlingsnamn på psykiatriska sjukdomar som visar sig genom skadliga beteendemönster vad gäller ätande. De vanligaste ätstörningarna är anorexia nervosa, bulimi samt andra specificerade ätstörningar eller födorelaterade syndrom (ANS). ANS innebär att den drabbade har tydliga tecken på ätstörning utan att uppfylla alla diagnoskriterier för anorexi eller bulimi. Ätstörningar drabbar främst kvinnor och då framför allt flickor mellan 12–25 år. Vid olika typer av ätstörningar utvecklar den drabbade ofta så kallade kompensationsbeteenden för att göra sig av med den energi som man har intagit genom föda. Exempel på kompensationsbeteenden är kräkning, laxermedel och överdriven motion. Anorexia brukar beskrivas som den psykatriska diagnos som har den högsta dödsrisken.
Besläktade syndrom
Ortorexi kännetecknas av att den drabbade har en överdriven vilja att leva hälsosamt. Till skillnad från ätstörningar är ortorexi ingen psykiatrisk diagnos och det primära målet är heller inte viktnedgång. På grund av överdriven motion i kombination med strikt kosthållning och ett otillräckligt energiintag leder tillståndet till bristsjukdomar och viktnedgång.
SATS policy och handlingsplan vid misstanke om ätstörningar och besläktade syndrom
På SATS vill vi förmedla träning enligt sunda ideal och i hälsobefrämjande syfte till gagn för den enskilda individen. Träningen ska vara lustfylld och ske utan tvång. När en medlem ser underviktig ut, tränar maniskt och/eller på annat sätt missbrukar träning, ser vi det som vårt ansvar att påtala detta och eventuellt ompröva medlemskapet om det innebär en risk för medlemmens hälsotillstånd.
Vill du läsa mer?
Riksföreningen mot Ätstörningar, Frisk och Fri.
Kunskapscentrum för Ätstörningar, KÄTS
Hänsvisning till vårdinstanser i olika delar av landet