Bli en stark och uthållig löpare

Undvik skador och bibehåll styrkan. Här följer fyra viktiga tips på hur du blir en stark och uthållig löpare.
Anna Kähler
Pass
Träning

1. Värm upp och varva ned

Lägg en stabil grund för dina löprundor genom att värma upp bra och varva ned väl. Promenera exempelvis i några minuter för att värma upp kroppen lite och ställ dig sedan på en plats för att utöva några få stretchövningar. Här följer två exempel; en för framsida lår och en för baksida. Gunga lite lätt fram och tillbaka.

Yin Yoga

En lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på kroppens yindelar så som bindväv, leder och ligament.

Efter löprundan, stå länge i stretchpositionerna och varva ned kroppen. Varför inte Yin Yoga efter passet? Låt kroppen ta sin tid för återhämtning, stretcha ut alla muskler, meditera och reflektera över hur löprundan gick.

2. Utnyttja terrängen

Våga springa i tuffare terräng för att utmana dig själv! Leta efter backar i ditt område, de finns ofta fler än du kan tro. Att springa i backar är utan tvekan jobbigare än att springa på en flack bana - så våga inkludera ett flertal backar i din löprunda.

3. Våga satsa på längre distans

Lägg successivt till den där extra kilometern. Våga gå utanför din comfortzone! För att utvecklas men också för att du behöver vänja kroppen vid längre distanser om du planerat in ett lopp eller liknande.

 4. Träna styrka

Glöm inte att styrketräna vid sidan av löpningen. Planera in ett eller två styrkepass i veckan. Bygg upp styrka kring ben, fötter, rygg och core. Små som stora muskler är viktiga för att prestera ett önskvärt resultat samt för att förebygga skador. 

Bootylicious och Core är bra styrkepass i samband med löpning om du önskar att bli guidad istället för att träna själv.

Har du svårt för att pusha dig själv?

Outdoor Running

Passet bygger på intervallträning som anpassas beroende vilken nivå man ligger på. Våra löpcoacher ser till att ingen halkar efter.

Då rekommenderar jag att springa i grupp genom våra Outdoor Running-pass. Det är ett perfekt sätt att utmana och utveckla din löpning, men också att ta vara på vädret och möjligheten att träna utomhus.

Är du nyfiken på hur du kan få bättre kondition? Här hittar du ett urval av våra bästa träningsutbud.