Sant eller falskt om mens och hormoner
Testa dina kunskaper om mens och träning – kanske lär du dig något nytt?
Pass
Träning
Påstående 1: Träning kan hjälpa mot symtom i samband med menscykeln
Sant! Fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen och produktionen av endorfiner – ett hormon som fungerar som smärtstillande för kroppen. Få tips på hur du tränar utifrån din menscykel här.
Påstående 2: Många aktiva kvinnor upplever ofrivilligt urinläckage
Sant! Urininkontinens (ofrivilligt urinläckage) är vanligt bland kvinnor som kör träning som involverar mycket tunga lyft, hopp och explosiva rörelser. Se hur du kan stärka bäckenbotten här.
Påstående 3: Kvinnor går upp i vikt strax före menstruationen
Falskt! Kvinnor kan uppleva viktökning före menstruation, men i de flesta fall är det bara en förändring av vätskenivån i kroppen. Detta gör att många känner sig uppblåsta, men de går inte nödvändigtvis upp i vikt.
Påstående 4: Menstruation när man använder p-piller, p-ring och p-plåster är samma som menstruation utan användning av hormonellt preventivmedel
Falskt! Dessa kombinationspreparat blockerar kroppens egen produktion av könshormoner. Mens när man använder p-piller, p-ring och p-plåster kan inte användas som ett tecken på att kroppen är i balans. Här kommer mensen oavsett om kroppen är i balans eller inte.
Påstående 5: Alla kan uppleva negativa symtom under menstruationen
Sant! Både naturligt menstruerande och de som använder hormonellt preventivmedel kan uppleva symtom som mensvärk, buk-/rygg-/ledsmärtor, ömma bröst och humörsvängningar. Att anpassa din träning utifrån din menscykel kan hjälpa dig att få ut det mesta av din träning. Lär dig mer om när du ska sakta ner och när du kan ge allt, i artikeln "Cycle Training: Go With The Flow"
OBS! Hur menscykeln påverkar olika personer är högst individuellt. Det här är allmänna rekommendationer och vi rekommenderar att du spårar din egen menscykel för att ta reda på vad just dina behov är i de olika faserna.
Lär känna din cykel bättre här.