Känslor du upplever på startlinjen

"Race Day is one hell of a roller coaster ride". Det är ett uttryck som stämmer på pricken. Från den sekund du vaknar tills du tar det första steget över startlinjen kommer du att uppleva en rad starka känslor.
Peter Rotstam
Pass
Våra medlemmar

Är det något du kan vara säker på när det är tävlingsdag är att du ska vara förberedd på det oförberedda. Men var inte orolig, det är det här du har tränat för. Här är några känslor du upplever på startlinjen.  

Ängslan

Så fort du öppnar ögonen sköljer en våg av rädsla och oro över dig: "Herregud. Vad har jag gjort, jag är inte redo för det här". Men det är normalt att drabbas av en känslostorm på tävlingsdagen. Det betyder att du bryr dig, att du är redo.

Exalterad

HELL YEAH YOU ARE! Det är den här dagen du har tränat för, lagt ner massor av tid för, just den här stunden. Kom ihåg den dagen du trodde att det var omöjligt, när allt kändes så avlägset. Allt du behöver göra nu är att komma i tid till starten. Du har gjort jobbet, det tuffaste är över, i alla fall nästan över. Det är en härlig känsla, ta med dig den ut på banan när starten har gått.

Nervös 

Självklart är du nervös, det hör till att vara nervös när det är tävlingsdag. Det spelar nog ingen roll om du har kört hundra lopp innan, är det race day så är det. Tusen tankar far genom huvudet: har du koll på allt, är allt nerpackat, hur kommer starten att gå, har du tränat tillräckligt?

Oroa dig inte, du har gjort jobbet. Nu ska du bara sätta den ena foten framför den andra, nästa stavtag framför det andra, ena armtaget efter det andra. Du kan det här, det här är din grej, inget att vara nervös över.

Otålig

Tid är inte din bästa vän på tävlingsdagen. Du pendlar mellan att inte ha någon tid alls till att ha hur mycket tid som helst. Du tänker: "ska jag åka nu? Ingen idé att komma för tidigt, även om det är bättre att vara i tid än att komma försent. Ska jag dricka vatten, eller är det bättre med sportdryck? Borde jag värma upp?" Du hade allt färdigplanerat men nu råder plötslig kaos.

Upprepa för dig själv "jag har gott om tid". Se bara till att inte fastna i trafiken, åka fel eller glömma ditt startbevis. Det är en sak på tävlingsdagen som är utanför din kontroll; klockan startar inte förrän du har passerat startlinjen. Ta din tid, gör vad du behöver göra.

Rädd

Startskottet går och alla börjar sakta röra sig mot startlinjen, ingen säger något men alla skulle vilja skrika rakt ut "Nu gör vi det, det här händer på riktigt. Vi ska springa ett marathon!" Du upplever en virvelvind av känslor under de 30 sekunder till 15 minuter du tillbringar i startfållan och en av dem är rädsla. Nu finns det ingen återvändo, du är fast i startfållan. Kommer du att klara detta? Det är ingen idé att kämpa emot känslorna, så fort du är över startlinjen kommer du att lägga allt detta bakom dig, nu ligger fokus på något helt annat.

Glad

Strunta i fjärilarna du har i magen. Det här är din tid, det kommer att bli smärtsamt, det kommer att bli jobbigt, ingen kan säga något annat. Nu är det dags att visa alla vad du är gjord av. Du ler, ger High five till främlingar i publiken, du gör det omöjliga möjligt. HA ROLIGT! Njut av varje steg. Glädjen på målraken är obesrivlig, alla negativa känslor är borta. Du är kung.

En tävlingsdag är en tävlingsdag. Vad du än gör - ge allt, ha kul och njut!