Lärdom från en personlig tränare

När Elie Deja inte bestiger bergstoppar i Himalaya eller isklättrar på Nya Zeeland, arbetar han som personlig tränare på SATS. Här delar han med sig av sina erfarenheter kring hälsa, träning och kosthållning.
SATS
Pass
Våra medlemmar

– Många av mina klienter är trötta på grund av arbete och tömda på energi när det de kommer till mig, berättar Elie.

– Då är det extra trevligt att ge vägledning och motivera dem så att de ändå får ett bra träningspass. Om de bara hade kommit hit för att träna själva, skulle de kanske bara ha gått runt och tittat på maskinerna, säger han och ler. 

KUL ATT HJÄLPA ANDRA ATT PRESTERA BÄTTRE

Det är gott om plats i lokalerna på SATS Hötorget alldeles innan onsdagens lunchrush drar igång. Elie tar emot oss i receptionen. Han är 25 år, har en handtryckning som en gentleman, ett barns leende och en soldats kroppshållning. 

– Personlig träning har varit en passion sedan jag var ung. Jag har sysslat med sport sedan 15-årsåldern, särskilt friluftssporter och jag vet hur viktigt det är med kontinuitet och uppföljning för att prestera bättre. Att vara personlig tränare är därför inte bara ett jobb för mig – jag får även stor glädje och inspiration av att se andra prestera bättre än de kanske trodde var möjligt, med min hjälp.

Elie missar aldrig en chans att träna och engagerar sig för att andra skall uppleva glädjen i att ha en stark och sund kropp.

– Tidigare jobbade jag som investeringsrådgivare i en bank. Även då ägnade jag mycket tid åt att få folk att träna. Jag hjälpte mina kollegor och fick med mig dem till träningscentret. Jag försökte få ännu fler människor att träna, för det finns verkligen anpassad träning för alla.

VIKTNEDGÅNG

Även om Elia har kunder med mycket olika behov och målsättningar, så finns det några frågor som han ofta besvarar.

– Folk kommer till mig och säger att de inte lyckas gå ner i vikt av att bara löpträna på löpbandet, de uppnår inte något resultat av det. Då förklarar jag att när vi jobbar med kondition. Alltså när vi löptränar, cyklar, simmar, då förbränner vi ju under träningsövningens gång, men så avtar förbränningen efter hand. Lägger du däremot dessutom till styrketräning, kommer du att se att förbränningen och viktnedgången kommer av sig själv. Orsaken är enkel: en muskulös kropp kräver mer energi än en icke-muskulös kropp, något som även betyder att den förbränner mer, även när du inte tränar. Kom bara ihåg att muskler väger mer än fett, så att endast ha fokus på kroppsvikt, är inte alltid det smartaste om din målsättning är att få en kropp som både är sund och stark och dessutom ser bra ut.

– En annan fråga som jag ofta får, handlar om kosthållning. Vi behöver ju verkligen vara ganska finslipade när det gäller kosten och det är inte alla längre. Det kan bli oregelbundna måltider, vi äter ofta snabbmat och får i oss snabba kolhydrater, mycket socker och liknande, så kosthållning är ju självklart en viktig faktor. Många funderar på om de bör sluta med alla kolhydrater. De läser om kolhydrater i tidningarna och så kommer de till mig och frågar. Och svaret är ju att om din kropp kan bryta ned kolhydrater, så skall du självklart äta dem. Och då ger jag ofta exempel på bra kolhydrater. Allt från rotfrukter till många goda spannmålssorter, som ris, quinoa, bovete och hirs. Och när jag pratar om rotfrukter, pratar jag inte bara om potatis, men även palsternacka, gulrot, sötpotatis, kålrot och olika betor som du kan tillaga i ugnen.

BÄTTRE RESULTAT MED PT

Elie menar att det finns flera anledningar till varför man får ut mer av träningen med en personlig tränare.

– De vet att vi har en överenskommelse. De måste ner till träningscentret och när de träffar mig vet de att de får en bra träning.

För när du först kommer till SATS och Elie står där och väntar på dig, låter han dig inte gå förrän din kropp har fått en ordentlig genomkörare.