Månadens medlem: Jessica Almenäs

Jessica Almenäs har näsa för träning. Den nyblivna trebarnsmamman och programledaren leder Sveriges största träningspodd, lanserar snart sin tredje träningsbok och kör Almenäs-intervaller på SATS flera gånger i veckan. Grattis Jessica – vi är glada att presentera dig som Månadens medlem!
Pass
Våra medlemmar

Kort om

Namn:

Jessica Almenäs

Ålder:

41 år

Bor:

 Lägenhet på Kungsholmen, snart hus i Bromma

Yrke:

Programledare på Kanal 5 och för Träningspodden

Träningsmeriter:

fyra Marathon

Träningscenter:

SATS Fridhemsplan

Tränar helst:

Löpning

Medlem sedan:

2002

Hej Jessica - grattis till bebis! Hur ser livet ut som trebarnsmamma? - Det är fullt upp, jag hinner inte med så mycket annat än att vara mamma just nu. Min kille är handbollsproffs så han är hemma ganska mycket men det bli stressigt ändå. Och så sömnbrist på det. Men vi har ju inget annat val än att köra på och jag ser ändå till att träna och gå på långa promenader.

På vilket sätt är det annorlunda att få sitt första respektive tredje barn? - För mig är det nog framför allt annorlunda för att jag var 12 år yngre med första barnet. Nu har jag inte lika mycket energi och all egentid har försvunnit. Utöver bebisen är det aktiviteter, läxor och matlagning som gäller för hela slanten. Då är det skönt att inte vara ensamstående förälder!


Utan träning orkar jag mycket mindre, blir på dåligt humör och får ont i kroppen


För Jessica har träning alltid varit en stor del av hennes liv. Hon är uppvuxen i en idrottsfamilj och hon valde att gå i sin pappas fotspår genom att spela basket på elitnivå.

- Jag har alltid varit en träningsmänniska. Jag har spelat basket, åkt slalom, ridit. Jag har alltid rört på mig och mår dåligt när jag inte får träna. Utan träning orkar jag mycket mindre, blir på dåligt humör och får ont i kroppen.  

Att Jessica tränat genom hela graviditeten kommer därför inte som en överraskning. Hon tycker själv att det varit extra viktigt nu när hon varit gravid som 41-åring.

- Jag har tränat mer under den här graviditeten än under de tidigare. Jag kunde springa till och med vecka 31 och har styrketränat hela vägen fram till två dagar efter beräknat födelsedatum. Då fick jag många blickar på gymmet, haha!

Förutom sin egen expertis inom träning för gravida har hon tagit hjälp av träningsprofilen och podd-kollegan Lovisa ”Lofsan” Sandström.

- Lovisa har hjälpt mig med mammaträning, mammamage, knip och annat smått och gott. Jag frågar henne så fort jag är osäker. Vi har faktiskt jobbat ihop med en bok som handlar just om gravidträning medan jag har varit gravid. Den kommer ut till nyår.

Tycker du att träningen underlättat din graviditet? - Ja, verkligen. Det har gjort mig piggare och jag har jag känt mig starkare i kroppen. Efter förlossningen kunde jag direkt ge mig ut på promenader och var tillbaka på gymmet och körde lättare styrketräning efter en och en halv vecka.

Tycker du att det finns hets bland mammor att komma snabbt i form igen efter en graviditet? - Ja, den finns en hets, men jag tycker att det är viktigt att inte känna sig stressad. Det blir så dumt att jämföra sig med Hollywoodstjärnorna som har avlastning och personliga tränare som ser till att de kommer tillbaka i rasande fart. Jag känner själv en längtan att komma i mina gamla kläder. För mig handlar det om att komma tillbaka och vara mig själv igen. Jag har märkt att det är svårare att komma i form efter tredje barnet. Den här gången får jag kämpa hårdare!

Ett annat hett ämne bland nyblivna mammor är löpning efter förlossning. Hur ställer du dig till det? - Jag har precis börjat springa lite grann efter ha fått godkänt av min barnmorska i efterkontrollen. Hon bekräftade att jag har läkt, att jag kan knipa och inte har risk för framfall. Resten känner jag att jag kan bedöma om min kropp klarar av eller inte. Ändå är det många som reagerar starkt och tycker att jag börjar för tidigt. Rekommendationerna säger att man ska vänta i sex månader men det är ju väldigt individuellt. För vissa kan det bara ta en månad och för andra 12 månader.

LÖPNING ÄR LIKA MED EGENTID

Löpning är inte heller vilken träningsform som helst för Jessica. Ändå var det först vid 37-års ålder som hon upptäckte att löpning var hennes stora passion. Idag har hon sprungit fyra Marathon i fyra olika världsdelar, skrivit ”Stora löparboken för kvinnor” tillsammans med Lofsan och springer intervaller på SATS Fridhemsplan flera gånger i veckan.   

- Jag tänker så bra när jag springer och det är ljuvligt med egentid. Jag lyssnar på musik eller podd eller ljudbok och processar massor med grejer. Jag älskar att känna mig lätt och snabb och löpning ger så snabba resultat i jämförelse med styrketräning. Jag är en fin-väder-löparen så ofta är det löpbandet som gäller. Det är härligt att springa på löpband också. Då har jag stenkoll på intervallerna och på hur fort jag springer. 

Har du något ”Hallelulja moment” när det kommer till träning? Det måste vara när jag kom i mål efter mitt första Marathon. Det var i Honolulu på Hawaii. Det var över 30 grader varmt, jag höll på att svimma, det gjorde ont i varje muskel och jag hade kramper. Jag grinade och skrattade på samma gång men fick ett endorfinrus utan dess like när jag kom i mål. Ett rejält Runners High som jag kände mig lite beroende av efter det. Jag har fått det efter alla mina Marathon och det är nog anledningen till att jag fortsätter!


Jag tränar för min egen skull, för att investera i mig själv och min kropp


Du och Lofsan leder Sveriges största podd om träning och hälsa – Träningspodden. Hur kom det sig att ni startade den? - Idén kom till mig och Lofsan var inte sen att haka på. Vi tänkte att det kan bli en kul grej och att vi kanske till och med kan leva på den - det kan vi inte! Men det är superkul att sitta och prata om träning och jag har upptäckt hur mycket jag gillar att grotta ner mig i sådant som jag verkligen brinner för; kvinnors träning, löpning, hälsa, vardagsliv och livspussel. 

Pratar ni ibland om saker som väcker starka reaktioner hos era lyssnare? - Ja, det händer. I vintras pratade vi mycket om träningshets, vilket alltid blossar upp till stora diskussioner. Jag och många andra blir lite påhoppade för att vi tränar. Vi tycker att det är ett större problem att halva Sveriges befolkning inte tränar och är överviktiga, men de har nog svårt att titta utanför sin egen bubbla. Jag tränar för min egen skull, för att investera i mig själv och min kropp. För mig finns det inte negativa känslor kopplade till det.

Att lämna mediebranschen och satsa fullt ut på träningen är därför inget alternativ för Jessica.

- Jag tycker att träningsbranschen är för läskig. Man måste vara så noggrann och det kan väcka så starka känslor och reaktioner. Det är skönt att bara kunna utgå från mig själv när det kommer till träningen och inte förväntas komma med sanningar.

Jessicas dagjobb känner de flesta av oss redan till. Hela svenska folket följde uppbrottet från TV4 och flytten till Kanal 5 i fjol.

Hur kändes det att bryta upp från 4:an efter så många år?  - Det var såklart tufft. Jag hade varit där i 15 år och har jobbat med samma människor under lång tid. Jag gick in i väggen under 2015 och var helt enkelt tvungen att göra en miljöförändring för att komma ur det dåliga mönstret. När möjligheten dök upp med Kanal 5 så tog jag den och på köpet får jag komma tillbaka till sporten.

Vilka uppdrag ser du fram emot på Kanal 5 framöver? - Jag ska vara programledare för OS i Sydkorea i februari och dessförinnan ska jag jobba med en ny säsong av Superstars som sänds i vår. Det tog tid efter utbrändheten att känna lusten för jobbet, men nu äntligen är det tillbaka!