Sitter du på kontoret och läser det här?

Då sitter du troligen still för mycket, vilket ökar risken för att du drabbas av livsstilssjukdomar och tvingas sjukskriva dig oftare. Din arbetsgivare borde veta att nyckeln till engagerade, nöjda och effektiva medarbetare är att låta dom få röra på sig – även på arbetstid.
SATS
Pass
Företagshälsovård

Att låta sina medarbetare träna under arbetstid är dessutom både kostnadseffektivt och lönsamt. Den tid som anställda ägnar åt träning får arbetsgivaren nämligen igen i form av ökad lojalitet och produktivitet. 

Om du vill att din arbetsgivare ska erbjuda träning kan du försöka ta upp frågan med din chef. Det kan ju hända att han/hon inte känner till de negativa hälsoeffekterna av fysisk inaktivitet och skulle behöva få lite information om det? 

Träning förbättrar arbetsmiljön

Du kan till exempel berätta för din chef att arbetsgivare som ger sina anställda möjlighet att träna är mer attraktiva på arbetsmarknaden. Att erbjudas möjlighet till att träna på arbetstid är en av de förmåner som anställda värdesätter allra mest. 

Det finns många som har ett stillasittande arbete som skulle vilja börja träna, och kanske skulle motivationen öka om de kunde göra det skattefritt via jobbet? Om din arbetsgivare skulle erbjuda dig och dina kollegor möjlighet att träna på arbetstid så skapas en vinn-vinn-situation, eftersom träning har så många positiva effekter: vi mår bättre, blir mer stresståliga, får mindre besvär med muskelspänningar etc. Dessutom blir gemenskapen på arbetsplatsen bättre, vilket i sin tur kan göra att sjukfrånvaron minskar.

Beskrivningen av dessa positiva effekter av träning på arbetsplatsen är hämtade från idebanken.org, norska Arbeids- og velferdsdirektoratets informationstjänst. 

Kroppen mår bra av aktivitet och styrketräning

Vår kropp är gjord för rörelse. Om vi sitter still för mycket drabbas vi lättare av diverse besvär och sjukdomar, det är ett faktum. Dessvärre är det många som inte rör sig tillräckligt för att kompensera för allt stillasittande.

Undersökningen Health & Happiness, som SATS genomfört med hjälp av undersökningsföringsföretaget Opinion*, visar att våra medlemmar tycker om att träna. Ungefär hälften av våra medlemmar i Sverige och Norge hela sex av tio i Finland uppger att de stortrivs med att träna. 

Många som tränar känner att de påverkas mindre av att sitta framför datorn hela dagarna eftersom de ger kroppen vad den behöver – nämligen aktivitet och styrketräning. Health & Happiness-undersökningen visar dessutom att de som tränar är lyckligare och mer nöjda med sina liv än de som inte tränar.

Anpassad träning och uppföljning för alla 

Har du fysiskt ansträngande arbetsuppgifter och tycker att det räcker med det, så misstar du dig. För även om du rör dig mer än de som sitter på kontor är det viktigt att du tränar rätt, det vill säga att träningen är anpassad till dig och din kropp. 

Det här kan vi på SATS hjälpa till med. Vi har ett varierat och mångsidigt träningsutbud som kan anpassas efter önskemål och nivå. Att träna ska dessutom vara roligt och ge motivation, vilket är något som våra instruktörer och personliga tränare betonar mycket. Vårt mål är att inspirera, förebygga och analysera, så att du som tränar hos oss får mesta möjliga ut av din träning!

Om SATS

  • Nordens största träningsföretag, med 250 träningscenter

  • 700 000 medlemmar

  • Ca 10 000 anställda

  • Erbjuder ca 120 olika träningsklasser och specialutvecklade koncept

  • Egen utbildning och certifiering av personliga tränare och gruppträningsinstruktörer

  • SATS ingår i SATS Group som marknadsför varumärkena SATSELIXIA, SATS, ELIXIA, FRESH FITNESS, HIYOGA och METROPOLIS

SATS är Nordens största träningsföretag med målsättningen att aktivera människor för förbättrad hälsa och ökad livskvalitet. 

We will make the Nordic people healthier and happier!

*Undersökningen Health & Happiness Survey 2018 genomfördes i februari-mars 2018. Vi ställde frågor om träning och hälsa till en representativ grupp på 4 000 personer över 18 år i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt till 2 000 SATS-medlemmar i Sverige, Norge och Finland.

Träning på arbetstid lönar sig av bland andra Ulrica von Thiele Schwarz och Petra Lindfors vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.