Bli medlem nu
Hitta gym
Medlemskap
  • Gruppträning
    Boka gruppträning
    Gruppträning
    Boot Camps
  • Online
    SATS Online
    Övningar
  • Annat
    Personlig tränare
    Padel
    Squash
  • Fysioterapi
    MiniSATS
    SATS app
    Bastu
  • Våra medlemmar
    PT-stories
    Intervjuer
    Historier
  • Träning
    Styrketräning
    Motivation och mental träning
    Träning och menscykeln
    Gravidträning och hälsa
    Yoga och flexibilitet
    Konditionsträning
    Gå ner i vikt
    Bli vältränad
    Hemmaträning
    Kom igång
    Sjukgymnastik
  • Företagshälsovård
    Smarta arbetsgivare
    Glad personal
  • Mat och hälsa
    Kost och näring
    Recept
Kundservice
Logga in
Bli medlem nuLogga in

9 nyttiga pålägg på mackan

Har du dåligt samvete för att du älskar mackor? Ha inte det! Med rätt bröd och pålägg blir mackan rena hälsomaten. Här kommer tips på 9 nyttiga pålägg att variera mellan.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
nutritionist

Pass

Mat och hälsa

Låt oss börja med brödet. Är det helt vitt eller mörkt och kladdigt? Ät det helst inte dagligen. På helgen kan det vara okej men till vardags bör du satsa på grovt, osötat bröd och gärna med hela frön. Nu till de nyttiga påläggen.

Ost – innehåller mer protein än många tror. Tre ostskivor, 17 % fetthalt (10 gram/skiva) innehåller 9 gram protein. Hårdost är även en bra källa till kalcium och tre skivor ger en tredjedel av en vuxens kalciumbehov. Så länge fetthalten är låg hålls kalorierna nere. Toppa gärna ostmackan med paprika eller tomat.

Avokado – en bra källa till enkelomättade fettsyror. Klipp gärna över lite krasse för en lyxigare och ännu nyttigare effekt.

Hummus – en bra källa till protein, fibrer, nyttiga fetter och B-vitaminet Folat som kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas att äta extra av (folsyra är det syntetiska namnet på vitaminet).

Fisk – variera mellan tonfisk, lax, makrill, sill och sardiner. Tonfisk ger hög proteinhalt och få kalorier medan de fetare fiskarna är rika på omega-3 och D-vitamin. Att ha fet fisk på mackan gör det enkenlt att nå upp till fiskrekommendationen om tre gånger i veckan.

Kyckling – gott både varmt och kallt på mackan och är perfekt som pålägg när man får lite kyckling över från gårdagens middag. Ett av våra mest proteinrika och fettsnåla livsmedel som är en riktig favorit bland träningsmänniskor. 

Leverpastej – bra källa till järn som många kvinnor får i sig för lite av. Gott med saltgurka på!

Ägg - ger högkvalitativt protein och innehåller även jod, selen, B12, D-vitamin, kalcium, järn och xantofyller som är en antioxidant likt karotenoider som ger äggulan dess färg. Både kokt och stekt ägg är nyttigt.

Keso och banan – testa denna kombination på knäckebröd! Bre på keso och toppa med skivad banan. Ett perfekt mellanmål både före och efter träningen.

Nötsmör – innehåller nyttiga fetter. Se upp med mängden då detta är en riktig kaloribomb, även om innehållet är hälsosamt.

Ju mer du varierar påläggen desto bättre för att få i dig av alla näringsämnen du behöver.

SATS

  • Det här är SATS
  • Friskvård för företag
  • Jobba på SATS
  • Press
  • Om SATS Rewards
  • Investor Relations
  • WhistleBlower
  • Gym

Tjänster

  • Boka gruppträning
  • Gruppträning
  • Personlig tränare
  • Boot Camps
  • Övningar
  • Squash

Inspiration

  • Våra medlemmar
  • Träning
  • Företagshälsovård
  • Mat och hälsa

Hjälp

  • Personuppgiftspolicy
  • Kontakta kundservice
  • Logga in
  • Villkor och regler
Copyright © SATS 2014 - 2023 • Så här hanterar vi cookies och personuppgifter.