MMA - Mixed Martial Arts

Mixed martial arts, eller MMA, är en kampsportstyp som plockar dom mest effektiva tekniker från flera olika kampsportstilar. Det är en tuff sport som kräver extrem uthållighet, fokus och teknik.
Rebecca Hammel
Pass
Träning

Förenklat kan man säga att det mesta är tillåtet förutom att nypa, klösa, bita, peta i ögon, slå eller sparka i skrevet. Det är en tuff sport som kräver extrem uthållighet, fokus och teknik.

Efter en sådan här introduktion av sporten är det nog många som skulle rygga tillbaka och tänka att ”det här är inget för mig”. Men tycker du om att träna hårt, är inte rädd för att svettas och att arbeta med kroppen som främsta redskap så kommer du uppskatta MMA. Utan tvekan.

På den relativt nya kampsportsklubben Martial Arts på SATS SoFo kan du testa på den här typen av träning. Det finns flera olika pass på temat MA; Striking, MMA, MMA Circuit och Kickboxing för att nämna några. Alla pass hålls i en slags madrasserad bur som innehåller allt som sporten kräver. Även om man ofta tränar i par går det jättebra att komma hit ensam, du blir ihop parad med någon på plats.

Disciplin, respekt och hjärta

Väl på plats är det allvar, inget tjafs. Instruktörerna George Afram och Thomas Thornefors ger direkt tydliga instruktioner om att det är disciplin, respekt och hjärta som styr när du utövar den här sporten. Ingen ska komma till skada och vi är här för att lära oss.

Det känns bra. Som löpare och triathlet med extremt begränsad erfarenhet av kampsport är det lätt att bli nervös. Speciellt när man kommer ensam.

Coacherna parar ihop alla som är på plats ensam med en partner, min heter Tobias Wallberg. Tobias är ingen nybörjare, han är här ofta och han är duktig. Han har inte löpartights och ett linne som jag. Han har benskydd, kamsportsshorts, egna handskar och lindor på sina handleder. Det första han gör är att titta på mig med skarp blick och säga ”När du tränar med mig då kör du ordentligt och med bra teknik”.  Och så blev det.


"Under 75 minuter sprutade svetten och vem hade kunnat ana att det var så förlösande att slå och sparka på några mitsar"


Med en grym sparringpartner och coaching av instruktörerna kan vem som helst förvandlas till en fighter här inne, oavsett bakgrund. 

Som nybörjare får du räkna med darrande händer både en och två dagar efter passet.  Eventuellt någon blåsa under fötterna för den som är ovan att studsa runt barfota på en matta samt något blåmärke här och där av slagen på mitsarna. Dock helt klart värt det och som med allt annat så vänjer du dig efter ett tag.

Är du nyfiken på hur du kan bli vältränad och få definierade muskler? Vi har gjort det enkelt och samlat våra träningserbjudanden för dig som vill bli vältränad.