10 smarta tips för att leva längre

Enligt Norska Hälsodirektoratet spenderar vi 62% a v vår vakna tid på vara stillasittande eller vila. Genom att göra smarta val i vardagen kan du minimera tiden du sitter – och på så sätt förlänga ditt liv. Här är några tips!
SATS
Pass
Träning

En stor del av befolkningen är stillasittande i sin vardag, trots att det är välkänt att stillasittande ökar risken för allvarliga sjukdomar och kroniska smärtor. Den goda nyheten är att du själv kan påverka din egen hälsa – med hjälp av träning och smarta val i vardagen.   

Varför är det farligt att sitta still för länge?

Våra kroppar är skapade för att röra på sig. Detta skapar problem i dagens samhälle när många av oss har jobb som kräver att vi sitter stilla under längre perioder, eller som ger oss så dåliga vanor att vi sitter stilla mer än vad vi borde.

Många av kroppens funktioner är beroende av att vi rör på oss. Om vi är inaktiva för länge stannar de upp, vilket ökar risken för allvarliga sjukdomar och kroniska smärtor.

Detta kan för mycket stillasittande leda till:

 • Försvagad muskelstyrka, bland annat i benen. Dessutom löper du en högre risk att få problem med sjukdomar i både muskler och skelett.

 • Trötthet och utmattning. Att sitta still kan göra dig ännu tröttare än vad du redan är. Om du sitter still kommer du märka kroppen reagerar genom att bli både trött och mindre koncentrerad. Hur många har inte upplevt hur svårt det är ibland att gå upp ur soffan när man väl satt sig ner?

 • Övervikt. Om du inte är aktiv om dagarna förbränns inte kalorier, vilket gör att många som har en stillasittande livsstil blir överviktiga. Att ha en övervikt gör att även små ansträngningar kan bli jobbigare och det är lätt att hamna i en ond cirkel.

 • Övervikt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

 • Ökad risk för diabetes 2

Vardagsmotion – tips för smarta val i vardagen

Genom enkla tips kan du bli mer aktiv varje dag. Utmana kollegor, familj och vänner genom att testa dessa vardagsknep.

 • Ta trapporna istället för att ta hissen. Det här är det bästa tipset för att få in rörelse i vardagen! Du kommer aktivera ben, leder och muskler (särskilt i rumpan). Du kommer också behöva stabilisera ryggen och din core för att hålla dig upprätt, vilket gör att du aktiverar dina magmuskler genom att gå uppför trapporna. Med andra ord, fantastiska hälsofördelar!

 • På väg någonstans? Istället för att stå still i rulltrappan, använd dina ben och promenera upp för trappan! På så sätt kan du få in styrka och konditionsträning även i en vanlig vardagssituation.

 • Kliv av en station tidigare på tunnelbana/bussen. Det är lätt att beräkna fördelarna med det här tipset. Säg att du går 500 meter extra x 240 jobbdagar om året = 120 km på ett år! Nästa år kan du kanske utmana dig själv med att gå av två stationer tidigare?

 • Variera mellan att sitta och stå på jobbet. Om du står upp vid ditt skrivbord, kommer du omedvetet att röra på dig lite medan du står. Sätt alarm på din telefon, som påminner dig om att stå istället för att bara sitta. Ta med bekväma skor till jobbet, så kan du dessutom använda dom till lunchpromenader.

 • Gå över till en kollega istället för att skicka ett mail. Utöver att få extra steg är det dessutom mycket trevligare att få en pratstund direkt med kollegan.

 • Ta en promenad när du pratar i telefon. Pratar du mycket i telefon under dagen? Passa då på att ta en promenad medan du har ditt samtal. Vi har kollegor som utmanat varandra i vem som kommer upp i mest antal steg!

 • Städa hemma. Utöver att slippa diskussioner om vems tur det är att städa, får du även gratis träning! All rörelse är bra, så belöna dig med hur mycket extra du rör på dig genom att röja igenom hemma.

 • Promenera/cykla istället för att ta bilen när det är möjligt. Motivera dig själv med hur mycket extra du rört på dig under en vecka, och vad det blir på ett helt år om du fortsätter hålla i samma goda vanor.  

 • Promenera till mataffären, och bär matkassarna hela vägen hem = gratis träning! Räkna ut avståndet för att se hur mycket extra motion du får av att promenera istället för att åka när du ska handla. Smart vardagsknep som utmanar dina muskler och bränner extra kalorier.

 • Istället för att sitta bredvid när dina barn leker, haka på! Klättra, spring eller hoppa studsmatta – utöver gratis träning får du en rolig stund tillsammans med dina barn!

 • Ta med dina träningskläder till jobbet, och gå till gymmet direkt när du slutar. Vägen till gymmet känns mycket längre från soffan, speciellt när det är mörkt ute. Passa på att riv av ditt träningspass när du ändå är ute på språng.

 • Ta på dig träningskläder direkt när du går upp på helgen. >Då blir det svårare att ta av kläderna utan att ha tränat eller varit fysiskt aktiv under dagen.

Källor:

Helsedirektoratet