5 anledningar att röra på sig minst 30 minuter om dagen

Vill du komma igång med träningen men har svårt att hitta tid och motivation? Vi har goda nyheter: det enda som krävs är 30 minuters fysisk aktivitet om dagen! Nedan har vi listat en rad hälsovinster för både kroppen och hjärnan.
SATS
Pass
Träning

Viktigare än någonsin att vara fysiskt aktiv

Nyligen uppdaterade WHO sina riktlinjer för fysisk aktivitet för första gången på 10 år. I de nya riktlinjerna rekommenderas 2,5 - 5 timmar fysisk aktivitet i veckan (till skillnad från tidigare 150 minuter) och för första gången finns en rekommendation med om att minska stillasittandet. Att motverka stillasittandet är något som lyfts allt mer under den senaste tiden, och i en undersökning som Gymnastik- och Idrottshögskolan i Göteborg gjort bland kontorsanställda, visade det sig att deltagarna satt stilla i snitt 10 timmar per dag.

För många är det en utmaning att få in rörelse i den annorlunda vardag vi har nu, särskilt när man jobbar hemifrån och blir stillasittande i långa perioder. Ett bra tips är att försöka få in rörelse i små omgångar under dagen, exempelvis tio minuter på morgonen, tio minuter på lunchen och tio minuter i slutet av arbetsdagen.

Här listar vi de vilka fördelar som 30 minuters fysisk aktivitet har för din fysiska och psykiska hälsa:

1. Reducerar risken för muskel- och ledvärk

Muskel- och ledvärk kan uppstå när belastningen på delar av kroppen blir för stor under en längre period, exempelvis efter en lång tids stillasittande. Problem med muskel- och ledvärk är en väldigt vanlig orsak till sjukskrivningar i Norden.

Ett tips om du sitter stilla mycket är att ställa dig upp ibland och göra några enkla rörelser, vilket kan öka blodcirkulationen i kroppen, förbättra rörligheten i muskler och leder samt avlasta kroppen.

Glöm inte styrketräningen!  Styrketräning rekommenderas minst två gånger i veckan.

2.Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Forskning visar att 30 minuters fysisk aktivitet om dagen minskar risken för övervikt, vilket i sin tur reducerar risken för livsstilssjukdomar som förhöjt kolesterol, högt blodtryck och hjärtinfarkt. För att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar är det extra bra om du tre gånger i veckan utför en aktivitet som får upp pulsen och stärker hjärtat.

3.Skyddar mot depression och demens

Ett aktivt liv kan skydda dig från depression och demens - visste du att så lite som en timmes promenad i veckan kan motverka depression? Om du promenerar en halvtimme om dagen reducerar du också risken för demens med upp till 50 procent.

4.Det räcker med 4 minuters fysisk aktivitet för att kunna fokusera bättre i en timme efteråt 

Hjärnan är ett av de organ som påverkas mest av fysisk aktivitet, med en rad positiva effekter på inlärning, minne, kreativitet, koncentration, intelligens och förmågan att hantera stress. Med enbart 4 minuters fysisk aktivitet förbättrar du din koncentrationsförmåga under kommande timme. Det är alltså perfekt att få in en kort rörelsepaus innan du ska dyka in i nästa uppgift under arbetsdagen.  

5.Träning gör dig lycklig

Fysisk aktivitet ger också en omedelbar effekt på hjärnan i form av att endorfiner och dopamin frigörs, som ger ett slags lyckokänsla och mer energi. De dagar du känner dig lite extra omotiverad är det alltså en bra idé att lägga in en kort träningspaus för att höja humöret.

Som medlem på SATS får du tillgång till över 200 Online Training-klasser som du kan träna oavsett var du befinner dig. 

Källor: