Därför ska du träna tillsammans med någon

Att träna tillsammans med någon gör det lättare att ta sig iväg till träningspasset och är en väldigt bra idé om du vill lyckas hålla igång med goda träningsvanor.
SATS
Pass
Träning

Önskar du att du hade mer motivation till träning? Eller att det fanns något som fick dig att göra ditt allra bästa på varje träningspass? Har du funderat på hur man egentligen håller igång med träningen? Vi har lösningen: träna tillsammans med någon!

Det har visat sig att personer som deltar på gruppträningsklasser oftare klarar av att upprätthålla goda träningsvanor och dessutom tränar mer regelbundet än andra. Hur kan det vara så att gruppträning är så effektivt?  

Vi har fem goda anledningar till varför du ska testa gruppträning:

1.   Det är roligt och motiverande att träna med andra

Många uppger att de snabbt blir uttråkade, och att det är en stor anledning till att de slutar träna. Då kan gruppträning vara lösningen för att hålla igång med träningen. Med den stora variationen bland våra 120 olika gruppträningsklasser kan du kan få ny inspiration varje vecka. Olika instruktörer har olika upplägg, olika övningar och olika musik. Visste du förresten att genom att träna till musik kan du öka din prestation med upp till 20 procent?

Det är också svårare att skippa träningen när man har bestämt tid med någon. Det kan göra att du kommer iväg på träningspasset även när det känns lite motigt. Många av våra medlemmar uppger att den sociala biten är något av det viktigaste med träningen, och många skaffar nya vänner genom att delta på sina favoritklasser varje vecka.

Du kan alltså få uppleva träningsglädje genom att träna tillsammans med andra!

2.   Ger resultat

Det är vetenskapligt bevisat att gruppträning verkligen fungerar. Forskare från amerikanska Penn State University samlade ihop 25 personer med stillasittande livsstil, som fick träna gruppträning i 30 veckor. Resultatet var uppseendeväckande.

Efter sju och en halv månad med svett och mjölksyra kunde hela 20 av 25 deltagare skryta med att ha deltagit på varje träningspass. Samtliga deltagare hade dessutom fått lägre fettprocent och kolesterolnivå, och större tro på sig själva. Den kanske största vinsten var att alla som var med i projektet hade blivit aktiva motionärer som prioriterade träning i vardagen.

Fördelen med gruppträningsklasser är att du faktiskt fullföljer hela träningspasset, medan det är lättare att avbryta eller ta bort övningar när du tränar ensam. De flesta tar i lite extra när de tränar tillsammans med andra och känner sig sedda av instruktören.

3.   Gruppträning ger variation i din träning

Det är lätt att falla in i samma gamla vanliga träningsrutiner om man inte varierar träningen, och då är det lätt att tappa motivationen och skippa träningspasset.

Det finns flera fördelar med att variera sin träning:

  • Variation gör dig mer motiverad när du får testa på olika saker på varje träningspass

  • Det förbättrar din prestation när du har kört på samma vikt och intensitet ett tag. Om du varierar träningen utmanar du kroppen vilket kan ge bättre resultat.

  • Det minskar risken för skador. Enformig träning kan slita på kroppen och ge skador.

Med över 120 olika gruppträningsklasser har du ett stort utbud av träning att välja på. Här finns det en klass för alla – oavsett nivå och utgångsläge: om du vill gå ner i vikt, bli starkare, älskar att dansa eller har andra önskemål med din träning. Med ett så stort utbud av gruppträningsklasser kan du inom din favoritkategori dessutom hitta ett stort urval av nivå, intensitet och längd på passen. Visste du till exempel att vi har 23 olika yogaklasser att välja på?

4.   Gruppträning passar för alla

De flesta av SATS gruppträningsklasser är anpassade för att personer med olika träningsbakgrund ska kunna delta tillsammans. Många undviker att delta på gruppträningsklasser eftersom de tänker att man måste vara rutinerad inom gruppträning för att kunna delta. Men det stämmer inte. Gruppträning passar för alla!  

Gruppträningsinstruktörens uppgift är att lägga upp klassen så att alla medlemmar kan delta. På SATS klasser tränar nybörjare tillsammans med medlemmar som har deltagit på samma klass i 10 år. Du behöver med andra ord inga förkunskaper, och du bestämmer själv hur hårt du vill pusha dig.

5.   Träna säkert – undvik skador

Träning handlar om att belasta kroppen, men om du belastar den fel är det lätt att skada sig. Tränings– och belastningsskador kan lättare uppstå när du tränar själv än när du tränar i grupp. Det är inte så konstigt. När våra professionella instruktörer planerar och leder en gruppträningsklass ser de till att alla deltagare får till rätt teknik. 

Många som tränar hoppar över något av det viktigaste i ett träningspass – uppvärmningen. Istället för att värma upp hoppar man rakt på kondition eller tunga vikter. Många gör också misstaget att träna ett hårt konditionspass först, och därefter ett styrkepass. Då kan man vara för trött för att tänka på tekniken i övningarna, och det är lätt att skada sig.  

En gruppträningsklass är sammansatt för att du ska få ut mesta möjliga av din träning och en kunnig instruktör håller koll på tekniken.