Kick-starta hösten med nya hälsosamma vanor

Semestern närmar sig sitt slut och du är mer motiverad än någonsin att hitta en sund livsstil som fungerar i vardagen. Men vad är egentligen en sund livsstil och hur lyckas du hålla den?
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Träning

Hösten närmar sig och snart kommer garanterat en ny diet lanseras. Var inte orolig, "hälsoexperter" har garanterat nya böcker på väg om du är sugen på en ny trendig och ovetenskaplig diet som lovar snabba resultat utan någon som helst uppoffring. Om du däremot vill förändra din livsstil en gång för alla ska du läsa vidare. 

Vad är DIN last?

De flesta av oss vet redan vad vi skulle behöva förändra. Och det är normalt sett inte allt. Tvärtom, du gör säkerligen redan mycket rätt. Fråga dig själv vad som är din last? Och börja med den livsstilsförändring som kommer göra mest nytta. 

Om du exempelvis småäter godis eller annat som kan finnas i skafferiet på kvällarna kan det vara bra att börja där. Ofta äter vi på kvällarna av ren vana eller rastlöshet. När vi börjar bli trötta fram emot kvällen är det lätt att falla för snabb energi som finns i socker- och fettinnehållande livsmedel. Det är lättare att börja med en bra vana än att sluta med en dålig. Byt därför hellre ut dina mindre bra vanor mot nya hälsosamma alternativ. Kanske kan du dricka en kopp te istället? Eller skära upp någon exotisk frukt i bitar?


Det viktigaste av allt är dock att inte ha godiset hemma. Förr eller senare kommer någon att äta upp det. Fyll därför skafferiet och kylen med näringsrika livsmedel som du kan njuta av med gott samvete.


Behöver du tips på hälsosamma vanor kommer här våra bästa tips till en sund livsstil. Börja med den vanan som du tror kommer göra mest nytta i ditt liv och gör den till din livsstil.

8 tips på hälsosamma vanor

  • Börja dagen med något som är bra för din hälsa. Exempelvis en morgonpromenad eller lättare styrketräning följt av en näringsrik frukost. Att starta dagen med bra vanor gör att du känner dig duktig och vill fortsätta din dag i samma spår.

  • Ät mycket grönt. Frukt och grönsaker är bland det nyttigaste vi kan ge våra kroppar. Låt varje mål innehålla något grönt och variera mellan olika sorter. Ha paprikaringar på mackan, ät en förpackning körsbärstomater som mellanmål eller fyll ut matlådan med frysta ärtor. Du behöver inte bli vegan på heltid, öka bara på mängden grönt i din kost så har du gjort en stor hälsovinning både för dig själv och miljön.  

  • Laga mat från grunden. På detta sätt slipper vi oroa oss för onödiga tillsatser och vi vet precis vad vi får i oss. Det tar oftast inte längre tid att steka en kyckling- eller laxfilé än det tar att steka färdigköpta köttbullar. Ät tillsammans med en matig sallad full av olika grönsaker med tuggmotstånd samt fiberrika gryn såsom matvete, mathavre, fullkornsbulgur, quinoa med mera.

  • Drick vatten som måltidsdryck och mellan måltider. Låt gärna det du dricker vara till största delen vatten. Vatten är för oss är livsviktigt näringsämne samtidigt som det inte ger oss några kalorier. Du behöver dock inte överdriva ditt vattendrickande. Om du behöver kissa var och varannan timme dricker du för ofta. Urinet ska vara ljusgult, då vet du att du dricker lagom mycket.

  • Bli av med sötsuget. Ät frukt eller något proteinrikt om du blir sugen på något. Lär dig njuta av naturens sötma och rensa bort onödigt socker i din kost. Och återigen, ha inte saker du inte vill äta tillgängligt. Varken hemma, på jobbet eller i väskan.

  • Välj naturella produkter. Det vill säga livsmedel utan tillsatt socker. Det gäller framförallt bröd, yoghurt och müsli. Läs på innehållsförteckningen. Det som står först i ingredienslistan finns det mest av.  

  • Variera din träning. Det bästa är om en träningsvecka innehåller både styrka, kondition, balans och rörlighet. Testa olika träningsformer och hitta vad som passar dig! Träning ska vara roligt och givande.

  • Ät och sov på regelbundna tider. Kroppen mår bra av regelbundenhet och vi får dem bästa förutsättningarna för att varva ner och återhämta oss.

Vill du kick-starta hösten med nya träningsvanor? Läs mer här.