Så får du en bra start på dagen!

Små justeringar i dina morgonrutiner kan göra under för din dag, din prestation och ditt välmående. Här kommer tre tips på hur du får en riktigt bra start på dagen!
Anna Kähler
Pass
Träning

1. Ät en stabil frukost 

Skippa inte frukosten! Enligt studier är frukosten det viktigaste målet på hela dagen och bör stå för 25 procent av dagens energiintag. Vad du äter på morgonen har därmed stor betydelse för vad du orkar med - och stoppar i dig - under förmiddagen.  

Frukosten behöver inte vara komplicerad, men se till att hålla den näringsrik med både vitaminer, protein och kolhydrater. En skål med havregrynsgröt, bär, nötter och mandelmjölk, eller en äggmacka tillsammans med en skål kvarg, bär och müsli. Gott, enkelt och nyttigt! Förbered dagen innan eller gå upp tidigare för att göra dig en fin frukostskål. För visst blir det roligare om det ser fint ut?

 2. Ge dig själv andrum och gott om tid!

Vi har alla vaknat på "fel sida" eller känt stressen rusa innan vi hunnit gå utanför dörren. Då hjälper det att ställa klockan tidigare och ge dig själv gott om tid på morgonen. Det är enbart du som kan påverka din inställning till dagen och med små medel kan du komma långt.

Ett tips är att lyssna på en inspirerande podcast. Hitta den som passar just DIG och börja lyssna på den på morgonen medan du gör dig i ordning eller äter din frukost. 

Är inte podcasts din grej så funkar favorittidningen eller -bloggen lika bra. Har du en tidning du läser veckovis? Njut av den. Annars, läs bloggar och magasin som får dig att må bra och bli energifylld på morgonen. 

Eller varför inte unna dig själv en kort stund på yogamattan för att vakna i lugn och ro, få igång blodcirkualtionen och sätta en intention för dagen? En stunds meditation ger dig bättre fokus under dagen. Det kan räcka med fem till 10 minuter.

3. Träna!

Sist men inte minst, starta dagen på bästa möjliga sätt - genom att träna! Det får igång kroppen, hjärnan och blodcirkulationen. Dessutom blir du:  

Gladare! När du tränar utsöndras endorfiner i hjärnan, nerv-och mag-tarmsystemet. Endorfiner ger dig ett lyckorus som kan liknas vid naturliga lyckopiller. Att starta dagen med en sådan känsla ökar chansen att hålla humöret på topp resten av dagen. 

Mer produktiv! Lång jobbdag framför dig? Träning och rörelse på morgonen gör att kroppen utsöndrar dopamin vilket leder till att du blir mer produktiv och får ökat självförtroende. 

Får bättre sömn! Studier har visat att nattsömnen kan bli betydligt bättre efter morgonträning då effekten av träningen varar ända till nästa morgon.

Får lägre blodtryck! Det har visat sig att träning tidigt på morgonen kan göra att blodtrycket sjunker, vilket minskar risken för en rad olika sjukdomar. 

Tre enkla steg, valet är ditt. Låt inte snoozeknappen hindra dig - upp och hoppa för en bra start på dagen! 

Skulle du vilja utveckla din träning men har svårt att välja vad du ska träna? Vi har samlat ihop vårt träningsutbud för att hjälpa dig!