Bli den bästa versionen av dig själv med löpning

Varje dag innebär en ny chans att stärka hjärtat genom att börja löpträna. Oavsett om du springer utomhus eller inomhus på ett löparband ger löpträningen dig flera hälsofördelar.
SATS
Pass
Träning

Här listar vi 7 enkla skäl till varför du bör knyta på dig joggingskorna och ge dig ut på en löprunda. 

1. TRÄNA HJÄRNAN

Löpning ökar blodcirkulationen och syretillförseln till hjärnan, något som i sin tur förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, beslutsfattandet och reaktionsförmågan. Löpträning kan också vara till hjälp för personer som har inlärningssvårigheter och upplever problem med det logiska tänkandet. Forskare vid universitetet i Illinois i USA testade nyligen en grupp ungdomar i åldern 18–24 år och upptäckte att de klarade mentala uppgifter mycket bättre efter att ha sprungit på ett löpband i 30 minuter.

2. LEV LÄNGRE

Löpare lever längre. Att jogga med låg eller medelhög intensitet i sammanlagt 1–2,5 timmar varje vecka förlänger livet med i genomsnitt 5,6 år för kvinnor och 6,2 år för män. Resultaten är hämtade från Copenhagen City Heart Study, som också visar att joggare skadas mindre, är mer aktiva och mår bättre när de blir äldre, samt löper halverad risk för att dö i förtid. 

3. FÅ FART PÅ SEXLIVET

Löpning kan öka sexlusten. Enligt forskning från universitetet i Texas räcker det med bara 20 minuter om dagen för att öka aptiten på sex. Det beror delvis på ökad blodtillförsel till könsorganen och delvis på att löpningen ger dig en bättre kroppsuppfattning och gör att du känner dig mer attraktiv.

4. SE BÄTTRE

Visst du att löpningen också är bra för ögonen och synen? Studier från Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien visar att personer som springer minst 3,5 kilometer varje dag löper hälften så stor risk för ögonsjukdomar som grå starr och åldersförändringar i gula fläcken, vilket som i sin tur kan leda till blindhet. 

5. BLI STARKARE

Det har länge varit känt att löpning stärker skelettet och förebygger benskörhet. Nu visar också forskning från universitetet i Missouri i USA att löpning är den absolut bästa träningsformen för skelettet. Experterna menar till och med att löpträning kan öka bentätheten mer än styrketräning.

6. SOV SOM EN GUD

Vill du vara piggare på dagen och sova bättre om natten? Träning, och då särskilt löpträning, kan vara lösningen. Nyligen genomförde forskare vid Oregon State University i USA en studie med 2 600 män och kvinnor i åldern 18–85 år, och upptäckte då att 150 minuters aktiv löpträning gav en förbättring av sömnkvaliteten på 65 procent. Inte så illa eller hur?

7. BLI FRISKARE

Löpning bidrar till att cellproduktionen ökar, vilket i sin tur förbättrar immunförsvaret. Efter en studie från Appalachian State University i USA löper personer som joggar 50 procent mindre risk att bli förkylda, plus att de upplever betydligt mildare symtom är personer som inte joggar.

För mycket träning kan däremot ha motsatt effekt. Om du tränar för mycket och för intensivt kan det faktiskt försvaga immunförsvaret. Det kan leda till att du blir lika mottaglig för infektioner som om du hade levt ett stillasittande liv utan träning.