Löpning förlänger livet

Gillar du löpning? Grattis, då har du valt rätt! Löpning är bra för hälsan och kan förlänga livet. Bäst effekt får du om du tränar både inne och ute.
SATS
Pass
Träning

Löpning förbättrar lungkapaciteten, ökar förbränningen och ger mer energi. Men vad är det som motiverar oss att ta en löprunda i naturen?

I undersökningen Health & Happiness* som Opinion utfört för SATS, mätte vi bland annat hur motiverade människor de nordiska länderna är att träna ute och inne. 

– Undersökningen visar att de allra flesta svenskar springer utomhus för att hålla sig i form, må bra och få mer energi. Detsamma gäller i de övriga nordiska länderna, men för svenskarna handlar löpning framförallt om att få energi och må bra, berättar Ola Gaute Aas Askheim, seniorrådgivare hos Opinion.

Kan man tänka sig en bättre motivation för träning? Har man tillräckligt med energi för att kunna tackla vardagens utmaningar håller man också humöret uppe – livskvaliteten ökar helt enkelt. Den positiva känslan gör att man vill fortsätta med löpningen eller någon annan fysisk aktivitet. 

Lättare jogging är tillräckligt

Många tror att det finns två typer av löpare – de som håller sig inomhus och tränar på löpbandet och de som tränar utomhus. Men enligt

Health & Happiness-undersökningen uppger fem av tio SATS-medlemmar att de tränar både inomhus och utomhus.

Att ge sig ut i skogen på en runda då och då har flera positiva effekter. I en studie från 2011, publicerad i forskningstidskriften Environmental Science and Technology, såg man att stressnivåerna i hjärnan minskar när man ger sig ut i skog och mark. Dessutom berikar det våra sinnen.

Vi vet att fysisk aktivitet är bra för kroppen rent generellt. Det optimala är en kombination av styrke- och konditionsträning. Om du inte är så förtjust i löpning finns det många andra sätt att träna kondition på, även om det finns många goda anledningar att satsa just på löpning. 

Den 35 år långa populationsstudien The Copenhagen City Heart Study har mätt i vilken grad jogging ökar livslängden. Slutsatsen är att så är fallet. Lättare löpträning ett par timmar per vecka kan förlänga livet med 6,2 år för män och 5,6 år för kvinnor. 

Det bästa är att du inte behöver springa extremt mycket. Fördelarna med jogging visade sig nämligen vara störst bland dem som rapporterade att de ägnade sig åt lättare löpning.

Löpning inomhus och utomhus med SATS

Att de som tränar inomhus också är de som tränar mest utomhus kan bero på att de som är i god form får ut mer av att vistas ute i det fria. Kombinationen inomhus- och utomhusträning är dessutom bra för både kropp och själ. Men oavsett hur du tränar är det viktigaste att du tränar på det sätt som passar dig bäst. 

Testa till exempel SATS löppass ledda av våra duktiga coacher, både inomhus och utomhus:

  • Outdoor Running – För dig som har löptränat ett tag och vill finslipa löptekniken med hjälp av våra löpcoacher. Passet bygger på en effektiv intervallträning som anpassas beroende vilken nivå du ligger på.

  • Indoor Running – Här kan du verkligen utmana dig själv och din kondition. Spring i din egen takt, men var beredd på att våra instruktörer kommer att pusha dig till att klara ännu mer.

För dig som inte gillar att springa har SATS andra erbjudanden som passar just dig.

Om SATS

  • Nordens största träningsföretag, med 250 träningscenter

  • 700 000 medlemmar

  • Ca 10 000 anställda

  • Erbjuder ca 120 olika träningsklasser och specialutvecklade koncept

  • Egen utbildning och certifiering av personliga tränare och gruppträningsinstruktörer

  • SATS ingår i SATS Group som marknadsför varumärkena SATSELIXIA, SATS, ELIXIA, FRESH FITNESS, HIYOGA och METROPOLIS

SATS är Nordens största träningsföretag med målsättningen att aktivera människor för förbättrad hälsa och ökad livskvalitet. 

We will make the Nordic people healthier and happier!

*Undersökningen Health & Happiness Survey 2018 genomfördes i februari-mars 2018. Vi ställde frågor om träning och hälsa till en representativ grupp på 4 000 personer över 18 år i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt till 2 000 SATS-medlemmar i Sverige, Norge och Finland.