Så väljer du rätt sportglasögon!

Tiden då ett par sportglasögon bara var ett par sportglasögon är sedan länge förbi. Nuförtiden är modellerna mer specialiserade, mer funktionella, lättare och enklare att använda. Här är några köpråd som gör att du kan hitta en modell som passar dig och dina behov.
Peter Rotstam
Pass
Träning

Både vanliga solglasögon och sportglasögon är till för att skydda din syn från solens farliga strålar. Men ungefär där upphör likheterna. Medan vanliga solglasögon främst är en snygg accessoar på din näsa har sportglasögon flera tekniska detaljer.

Linsen på sportglasögon är gjord i ett starkare material, ofta polykarbonat som är 'okrossbart'. Därmed undviker du glassplitter i ögonen om olyckan skulle vara framme. Ramen är tillverkad i ett starkare, lättare och mer flexibelt material, grilamid TR90, som klarar större temperaturförändringar utan att krackelera.

Att välja rätt färg på linsen.

Välj gärna en sportglasögonmodell som du kan byta lins på, det är inte bara när det är soligt som det är bra att använda glasögon utan färgade linser kan även hjälpa dig att förstärka kontraster vid flatljus

Olika linser har olika filterkategorier, alltså ljusgenomsläpp. Vanligtvis går filterkategorierna mellan 0-3. Det finns även 4 men den är inte så vanlig.

 • Filterkategori 0 släpper igenom 80–100 procent av ljuset.

 • Filterkategori 1 släpper igenom 43–80 procent av ljuset.

 • Filterkategori 2 släpper igenom 18–43 procent av ljuset.

 • Filterkategori 3 släpper igenom 8–18 procent av ljuset.

 • Filterkategori 4 släpper igenom 3–8 procent av ljuset (används vid extremt ljusa förhållanden, exempelvis på hög höjd med mycket snö där solen reflekteras).

  undefined

Ergonomi

Även på lite lägre prisnivåer präglas sportglasögonen av att tillverkarna försöker göra modellerna så strömlinjeformade och aerodynamiska som möjligt. Det innebär att många modeller har så kallad wraparound-design, där båge och glas omsluter ansiktet. Prova passformen noga innan du köper ett par sportglasögon, glaset ska inte sitta för nära ögonen.

Luftström 

Sportglasögon ska inte bara fungera som ett par vanliga glasögon. De ska även skydda mot blåst och fartvind, insekter, smuts och annat som man kan komma i kontakt med när man utövar aktiviteter i skogen. Se till att minst ett par extra glas medföljer, eller finns att köpa till, om oturen är framme.

Glas

Glasögonens hjärta är glaset. Det är det som avgör hur mycket ljus ögonen utsätts för. Många bågar levereras med två eller fler glas som kan bytas ut efter behov och ljusförhållande. Det finns också så kallade fotokromiska glas som automatiskt blir mörkare ju skarpare ljuset är.

Klistrigt gummi

Glasögonen ska sitta stadigt när man är aktiv, och de ska sitta bra även när svetten börjar rinna. Den uppgiften möjliggörs om skalmarna och näspartiet är försedda med specialgummi. Gummit blir extra klibbigt när det blir fuktigt. Det är också utformningen och räfflorna i gummit som får bågen att sitta bra.

Näsdelar

Sportbågens näst viktigaste kontaktpunkt är näsan, där näsdelen möter ansiktet. På lätta glasögon består näspartiet bara av en tunn gummidetalj, medan näsdelarna på mer avancerade modeller finns i flera olika storlekar. Oftast är näspartiet böjbart för att det ska kunna anpassas exakt efter näsans form.

Längd på Skalmar

Skalmarna utgör den största och viktigaste kontaktytan mot huvudet och är viktiga för att glasögonen ska sitta bra. Ofta är skalmarna rundade så att de sitter åt vid örat. Även ett lätt tryck mot känsliga områden bakom örat kan ge värk och huvudvärk i längden, så se till att skalmarna inte trycker.

Storlekar

Både bredden och djupet på glasögonen kan variera med flera centimeter vilket är helt avgörande för om bågen sitter stadigt eller om bågen rör sig när man exempelvis springer. Huvudets omkrets matchar inte alla bågar. Prova flera storlekar, också inom en och samma modell. Ju lättare modell, desto sämre komfort. Det beror på att lätta bågar inte har lika tjockt gummi vid kontaktytorna.

Löparglasögon!

 • Låg vikt gör att glasögonen inte hoppar upp och ned på näsan.

 • Öppen konstruktion gör att vinden kan slinka igenom.

 • Praktiskt näsparti gör att bågen sitter kvar på näsan.

 • Bekväma skalmar håller fast bågen utan att skava.

Cykelglasögon!

 • Sitter tajt på ansiktet och skyddar vinden från att irritera ögonen.

 • Optimalt synfält utan förvrängning när man tittar framåt och bakåt i sittande cykelposition.

 • Praktiska skalmar håller glasögonen på plats utan att skava och kan även användas under hjälmen utan problem.

Outdoor-bågen! (vatten, snö, strand)

 • Maximalt ljusskydd för ögonen – speciellt mot skarpa reflexer från till exempel vatten eller snö.

 • Linsen skyddar effektivt mot ljusinsläpp från sidan och andra sneda vinklar.

 • Spegelglas reflekterar ljuset.

 • Passformen gör att bågen sitter som klistrad på huvudet så att man inte riskerar att tappa den i vattnet eller i snön.

 • Remsystem håller effektivt glasögonen på plats på huvudet.