Crocodile Trophy

Tänk dig att cykla 650 kilometer under stekande sol, över floder, sandöknar och klippor. Crocodile Trophy är det tuffaste, längsta och mest äventyrliga MTB-loppet och utmanar de mest erfarna av mountainbikecyklister, världen över.
Peter Rotstam
Pass
Träning

I slutet av september varje år hålls det åtta dagar långa loppet Crocodile Trophy i Queensland, Australien. Banan ändras något från år till år, men utmaningarna som har gjort loppet känt består. Utöver den långa distansen ska de tävlande klara av 13000 höjdmeter. Det är med andra ord ingen idé att ta med mobilen eller leta efter en BajaMaja. Lika mycket som det är en cykeltävling är det ett äventyr, som ställer stora krav på din mentala styrka.

De tävlande måste själva bära med sig all vätska och mat som ska räcka under hela ettappen. Det finns inga kontroller eller hjälp att få, vilket kräver att du har goda kunskaper om din cykel. Går cykeln sönder måste du kunna fixa den själv, hjälp från andra är inte tillåten. Då det är många floder som ska korsas får du bära cykeln. I flera av floderna finns det dessutom krokodiler, därav namnet på tävlingen.

Tips till dig som vill köra loppet:

1

.

Träna med exakt samma näring som du ska använda när du tävlar.

2

.

Bär alltid en powerlink under körning. Det är ett otroligt enkelt sätt att fixa en kedja.

3

.

Slanglösa däck. Använd dem.

4

.

Ta med två sadlar. Det är skönt att kunna byta från dag till dag, då tryckpunkterna varierar.

5

.

Pedaler och skor är också bra att byta. I likhet med sadlar bidrar olika skor och pedaler till att byta tryckpunkter.

6

.

Cykla genom bäckar är roligt men farligt och kan orsaka kraschar. Var försiktig.

7

.

Cykling genom sand är inte kul och kan orsaka kraschar. Det finns några partier där det är 50 km med sand, men oftast inte allt på en gång. Att lära sig att köra i sand före loppet är en bra idé. Om du kan lära dig att undvika alltför lös sand kan du spara mycket tid.

Val av däck

Arrangören transporterar en andra uppsättning av hjul för deltagarna. Dessa är inte tillgängliga för åkarna under enskilda etapper men kan bytas innan nästa etapp påbörjas. De rekommenderar att använda 2,4 tums bredd eller bredare på reservhjulen. På de sandiga etapperna rekommenderas att använda de bredare reservhjulen, då du slipper regelbundet byta slanglösa däck. Bredare däck är långsammare på de flesta underlag, men går över sand mycket bättre och hjälper till att förhindra att cyklarna sjunker i sanden.

Känn dina gränser

Det går inte att trycka hårdare än vad du borde för att hänga med en grupp. Det kommer förmodligen bara leda till att du 30 min senare blir tappad och måste cykla solo tills nästa gäng fångar dig.

Rent praktiskt

Du måste ordna ditt boende själv. På natten kan temperaturen sjunka till 10 grader, så det är viktigt att ha med ett bra tält, sovsäck och liggunderlag. Varje deltagare måste vaccineras mot stelkramp. Ta med reningstabletter för dricksvattnet. 

För 2017 kommer åttadagsplanen vara som följer:

  • Steg 1 - Smithfield - 33 km

  • Steg 2 - Cairns - Lake Tinaroo - 78 km (inkl. 12km neutral till officiell start)

  • Steg 3 - Sjön Tinaroo - Tepon Equestrian Park, Kalunga / Herberton - 105km

  • Steg 4 - Kalunga - Skybury Coffee - 121 km

  • Steg 5 - Skybury Coffee Marathon - 125 km

  • Steg 6 - Skybury Coffee - Wetherby Station - 103 km

  • Steg 7 - Wetherby Station Marathon - 78 km

  • Steg 8 - Wetherby Station - Four Mile Beach - 30 km

Sagt om loppet

Crocodile Trophy är Australiens och världens äldsta och mest ikoniska bergscykellopp. Det körs i det unika omgivningarna från Cairns till Port Douglas i semesterparadiset North Queensland.

Terrängen under de åtta dagarna inkluderar frodiga regnskogspår och fantastiska singelspår i "buchen". Du cyklar genom flodkorsningar, den ikoniska australiensiska Outbacken och på den pittoreska, vackra Four Mile Beach. Du kan lita på en supportpersonal som har årtionden av erfarenhet. Mekaniker, kockar, läkare, fysioterapeuter, fotografer och lokala experter kommer alla att jobba för dig mellan ettapperna. Cykla med över 100 cyklister från hela världen. För många är det här loppet livets utmaning och för alla är det en upplevelse som de aldrig kommer att glömma.