Komfortzon, vad är det?

Livet börjar i slutet av din komfortzon. Kan det vara så enkelt? Om vi skulle våga mer skulle vi då få ett rikare liv? SATS krönikör Peter Rotstam tycker att det är dags att vi skapar mer spänning i våra liv.
Peter Rotstam
Pass
Träning

Det finns inget utrymme för äventyr och spänning i din komfortzon. Kanske är det dags att stretcha dessa gränser lite! Inte bara kommer ditt liv att bli mer spännande, men du kommer också att bygga självförtroende och kraft.


Vad är det värsta som kan hända om du skulle misslyckas?


Om inte människor eller hela stora världen står på spel kan det faktiskt ibland vara okej att misslyckas. Du har blivit en erfarenhet rikare och förhoppningsvis lärde du dig att det inte var så skrämmande som du först trodde. Bara att du vågade prova är en erfarenhet i sig och det är dags att inse att även om du misslyckades när du befann dig utanför din komfortzon så är det en framgång. Du tog mod till dig och gjorde ett försök. Du är med andra ord på väg att flytta gränsen för var din komfortzon börjar och slutar, på väg att skapa lite mer spänning i livet.

Nu behöver det inte handla om att riskera livet på en lina mellan två berg. För vissa kanske, men för de allra flesta av oss kan det räcka med att besöka gymmet, söka ett nytt jobb, börja plugga eller bara ta fram kokboken. 

Din komfortzon är som en mur som skyddar dig så att allt förblir detsamma. Även om vi klagar och det verkar outhärdligt så stannar vi där på grund av våra rädslor och hur otroligt lätt det är för dem att bli till en vana. Många klagar på hur trist det är på jobbet. När man träffar samma person ett år senare klagas det fortfarande på samma trista jobb. 

PRISET FÖR ATT ALDRIG VÅGA ÄR VÄLDIGT HÖGT

Att inte kliva ut ur komfortzonen är praktiskt taget att avsäga sig livet och alla dess möjligheter. Vi stannar där, overksamma, medan åren passerar oss förbi och våra liv blir allt fattigar. 

Genom att utmana din komfortzon kommer du att bli av med många av dina rädslor. Rädslan är som en ond cirkel. Eftersom du är rädd stannar du i den säkra zonen och så länge du inte vågar ta steget ut kommer din rädsla att öka. Men bara genom att agera kommer du märka att rädslan försvinner. Det svåra är att ta första steget, men när du gjort det kommer du märka att ditt liv har fått lite mer spänning.

Att våga är något som ger oss en känsla av äventyr och utmaning i livet. Rutiner är förutsägbara och, som sådana, ofta tråkiga. Förmågan av att vilja överraskas, nyfikenhet och önskan att upptäcka nya saker kommer att berika ditt liv.


När du upptäcker att du är kapabel till så mycket mer än du trodde kommer din uppskattning för livet att öka. 


När du för första gången kliver in i en cykelsal på gymmet undrar du vad du egentligen gör där. Du är långt utanför din komfortzon. Men när du en timme senare går därifrån är du en erfarenhet rikare, vare sig träningspasset gick bra eller inte. Bara att du vågade anta utmaningen, bara att du vågade släppa lite på din komfort och inse att det faktiskt inte var så farligt. Visst, det var jobbigt, men det tyckte alla andra också.

Ingen annan vet var dina gränser går. Så när någon säger åt dig att komma ur din komfortzon så kanske du redan är utanför, på väg att skaffa dig större erfarenhet och ett rikare liv. Någon annan kan aldrig kräva av dig att du ska lämna din komfortzon, det måste vara ditt val, ditt beslut.