När kommer egentligen träningsglädjen?

Drar du dig för att gå till gymmet, eller har du någon gång funderat på hur andra kan beskriva träning som någonting roligt? Då är det kanske dags att ställa dig frågan: vad tycker jag egentligen är roligt att hålla på med?
SATS
Pass
Träning

Lotte Skullerud, är personlig tränare vid SATS Ullevål Stadion och har ett viktigt fokusområde när hon ska ge andra tips om träning:  

- Hitta något du tycker är roligt, en aktivitet som du tycker om och ser framemot att göra – så kommer träningsglädjen av sig själv! 

Lotte har varit personlig tränare i flera år och upplever att de som lyckas med träningen är de som når sitt mål genom något de tycker är roligt.   

- Om träningen inte är rolig och lustbetonad, kommer man hela tiden hitta på ursäkter för att inte träna. Om du däremot hittar en träningsform som du tycker om, krävs det mycket mer för att du ska skippa träningen.  

HUR HITTAR MAN TRÄNING SOM MAN TYCKER OM?  

Det är enkelt att säga att man ska träna något man gillar, men vad gör man om man inte vet vad man tycker om för träning? Många upplever att det nästan finns för mycket att välja på: gruppträningsklasser där man får upp pulsen, gruppträningsklasser med lugnare tempo, cykelklasser, dansklasser, personlig träning och träning på gym med ett stort urval av maskiner och vikter.  

Lotte rekommenderar alla att testa sig fram. Istället för att tänka på vad träningen ska ge för effekt, är det viktigare att prova och se vad du fastnar för.  

Lotte gjorde själv samma resa för att hitta träningsglädjen, efter att hon slutat med dans när hon var 18 år.  

- Dans var min grej, och det som gjorde mig lycklig. När dansen försvann slutade jag med alla aktiviteter ett tag, innan jag insåg att jag måste göra något. Jag testade mycket andra saker, men det var först när jag tog mig in på en Zumba-klass som jag kände att träningshjärtat började slå igen.  

DENNA GÅNGEN SKA JAG KLARAR DET 

För många kan skuldkänslor kring träningen bli ett hinder: «Jag försökte ju komma igång med träningen med massor av motivation i januari förra året, och så klarade jag inte ens att träna längre än två månader”. Lotte vill få fler att skippa skuldkänslorna som ofta är ett hinder för att försöka igen: 

- Det är ju inte så att du bara får två försök. Det kan finnas många orsaker till att du inte klarat det innan, men häng inte upp dig på det. Använd erfarenheten från sist för att lycka denna gång.  

Nyckeln till förändring ligger hos dig själv. Ibland kan det vara tufft att erkänna, och det kan vara svårt att ta sig från insikt till handling. Men om du klarar det, igen och igen, har du klarat att skapa nya vanor och en träningsrutin som håller på sikt.  

- Vanor är svåra att bryta, och det tar tid att skapa nya, långsiktiga vanor. För varje gång du kommer iväg till träningen stärker det dig både fysiskt och mentalt. Tänk vad coolt att man kan jobba runt sina egna tankar!

 

LOTTES FEM TIPS FÖR ATT HITTA TRÄNINGSGLÄDJE 

1. Hitta något du tycker är roligt

 –Det här är den viktigaste punkten. Våga testa olika gruppträningsklasser, träna med en personlig tränare eller på egen hand. Om du har det roligt på träningspasset behöver du nästan ingenting annat för att upprätthålla dina träningsvanor.  

2. Ta reda på vad som motiverar dig att träna

 - Fundera kring vad dina mål är, och varför du egentligen vill träna. Är det för att bli starkare, för att kunna vara aktiv med dina barn eller är det för att kunna springa 5 km utan att stanna?  

3. Hitta en träningskompis

  –Dela träningsglädjen med en vän. Det är perfekt att ha någon som kan pusha dig de dagar du känner att det tar emot att träna.  

4. Kom du iväg på ett träningspass? Bra jobbat!

– Var nöjd med det du gör, tänk inte på något du borde eller skulle ha gjort.  

5. Var inte rädd för att ställa frågor

  – Till skillnad från obemannade gym har SATS anställda som är på plats för att hjälpa dig. Var inte rädd för att ställa frågor om det är maskiner du undrar över, gruppträningsklasser du vill veta mer om eller om du har funderingar kring hur det är att träna med en personlig tränare. Vi är där för att hjälpa dig – vi brinner alla för att du ska hitta träningsglädjen!