Påverkar alkohol din träning?

Är det farligt att träna om man tagit ett glas vin före träningspasset eller varit på fest dagen innan? Tre av fyra svenskar tror att alkohol påverkar din träning, men på vilket sätt? Rebecca utreder!
Rebecca Hammel
Pass
Träning

I en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Systembolaget deltog 4202 respondenter och svarade på frågor om alkohol och träning. Då framkom det att de flesta tror att alkohol påverkar träningen men hur den påverkar verkade var inte lika självklart. Endast 44 procent uppgav att de kände till vilken påverkan alkohol har på träning. Frågan är då, hur ser sanningen ut egentligen? 

Alkohol före träning

Regel nummer ett - träna inte om du känner dig påverkad. Avvakta tills den känslan lagt sig och genomför sedan ditt tilltänkta pass. Effekten kommer blir aningen sämre men det kommer fortfarande vara bättre än ett inställt pass. Du kan alltså inte använda detta som en ursäkt för att hoppa över träningen. Däremot kan det vara en god idé att välja en träningsform som inte kräver avancerad koordination. Håll dig till enklare övningar eller gruppträningspass säger GIH-forskaren Mikael Mattsson i en intervju med systembolaget. Det bör givetvis tilläggas att vatten eller annan icke alkoholhaltig dryck givetvis är att föredra före träning.

Alkohol efter träning

Många har nog hört att ”om du dricker alkohol efter ditt träningspass har du förstört allt”. Det stämmer inte. Beroende på hur mycket du dricker kommer träningseffekten att minska men ditt pass kommer inte vara bortkastat. Ett glas vin eller en öl kommer alltså inte ge några större negativa effekter det är först när konsumtionen blir mer än så säger Örjan Ekblom, idrottsforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan GIH.

Träna bakfull

Precis som med alkohol efter träning kommer träningseffekten bli något sämre om du är bakfull men inte bortkastad. Det sägs också ibland att det skulle vara farligt för hjärtat att träna dagen efter en festkväll men vetenskapen har inte sett något som indikerar detta, givet att du är en fullt frisk person säger GIH-forskaren Örjan Ekblom. Däremot ökar skaderisken eftersom vår koordinationsförmåga blir nedsatt så lagbollsporter kan gott undvikas. Välj istället att träna kondition i form av en joggingtur eller ett pass i längdskidspåret eftersom konditionen påverkas minst dagen efter du druckit säger Mikael Mattsson. Klokt är även att vänta ett par timmar dagen efter du har druckit och genomföra ditt pass på eftermiddagen.

Kompensationsträning

Du kan inte kompensera ett högt alkoholintag med mycket träning. Det är det enkla svaret. De negativa effekterna som alkohol bidrar till kan inte vägas upp av träning även om träning är bra för hälsan. Vill du däremot kompensera för ditt ökade energiintag som alkoholen bidragit till går det bra eftersom aktivitet förbränner just energi säger Örjan Ekblom.


Sammanfattningsvis kan vi säga att all typ av träning gynnas av ett så litet alkoholintag som möjligt. Väljer du att dricka alkohol är det däremot ingen ursäkt du kan använda för att hoppa över ett träningspass.