Träning gör dig lycklig!

Nu är det bevisat: de som tränar är lyckligare och mer nöjda med sina liv än de som inte tränar. Och SATS-medlemmar är lyckligast av alla!
SATS
Pass
Träning

Finns det en koppling mellan lycka och träning? Svaret är JA! Och även om vi aldrig har tvivlat på det så ville vi få det bevisat svart på vitt. Därför har vi genomfört den största undersökningen i Norden som gjorts på temat - med fantastiska resultat. Du som funderar på att komma i gång med träningen, här är fem anledningar till varför det är dags att sätta igång! 

1. Du blir lyckligare

I Sverige svarar 45 procent av de som tränar – oavsett vad eller var de tränar – att de är lyckliga, medan 35 procent i gruppen som inte tränar säger detsamma. Bland svenska SATS-medlemmar är det 54 procent som svarar att de är lyckliga. Helt fantastiskt!

Och undersökningen visar på samma skillnader i våra grannländer. I Norge svarar 46 procent av dem som tränar att de är lyckliga, medan 42 procent i gruppen som inte tränar säger detsamma. Bland norska SATSELIXIA-medlemmar säger 52 procent att de är lyckliga. I Finland är siffrorna 63, 51 och 76 procent, medan de i Danmark är 63 och 53.

2. Du får ett bättre humör

I den svenska befolkningen svarar 43 procent av dem som tränar – oavsett vad eller var de tränar – att de känner sig glada, medan 35 procent av de som inte tränar säger detsamma. Bland SATS-medlemmarna är det 59 procent som säger att de känner sig glada. Det gör OSS glada!

Skillnaden är tydlig även i de andra länderna. I Norge svarar 36 procent av dem som tränar att de är glada, medan 27 procent i gruppen som inte tränar säger detsamma. Bland norska SATSELIXIA-medlemmar säger 43 procent att de är glada. I Finland är siffrorna 55, 44 och 71 procent, medan de i Danmark är 42 och 36.

3. Du får en bättre självbild

Din självbild säger mycket om hur du mår. Därför är det föga förvånande att de som tränar också får ett starkare självförtroende än de som inte gör det. I den svenska befolkningen säger 14 procent av de som inte tränar att de inte tycker att de är attraktiva. Bland svenskar som tränar är det bara 9 procent som säger detsamma. I Norge är siffrorna 14 och 8 procent, i Danmark 15 och 7 procent och i Finland 18 och 9 procent. Vi kan alltså med ganska stor säkerhet säga att träning påverkar självbilden!

4. Du mår helt enkelt bättre

Oavsett om du tränar eller inte är de flesta överens om att man mår bättre av att träna. 71 procent av den svenska befolkningen säger att de mår bättre eller till och med mycket bättre av att träna, medan endast sex procent säger att de märker liten eller ingen skillnad. Bland svenska SATS-medlemmar säger 83 procent att de mår bättre eller mycket bättre av träna. Resultaten är jämförbara i alla nordiska länder.

5. Motivation – resultat – glädje

Att de som tränar är lyckligare än de som inte tränar är föga förvånande när man tittar på vad som fungerar bäst som motivation. På topp tre-listan hittar vi: hålla mig i form, få energi och ökat välbefinnande – samtliga faktorer som gör människor glada.  

Summan av kardemumman så har vi fått vatten på vår kvarn: träning gör dig lycklig! Inte bara när du är rusig av endorfin eller går hem nöjd efter avslutat pass, men faktiskt i livet generellt också. Nu finns det verkligen ingen ursäkt längre!

Om undersökningen

I mars 2017 genomförde SATSELIXIA en hälso- och lyckoundersökning, Health & Happiness Survey 2017, med hjälp av marknadsundersökningsföretaget Opinion. I alla länder ställde vi ett antal frågor till en representativ grupp på mer än 1 000 personer mellan 18 och 65 år – både till människor som tränar och de som inte tränar. Dessutom ställde vi samma frågor till en stor grupp medlemmar på SATSELIXIA i Norge, SATS i Sverige och ELIXIA i Finland.