Träning gör dig smartare

Hjärnan är ett av de organ som troligtvis påverkas mest av fysisk aktivitet, visste du till exempel att fyra minuters fysisk aktivitet kan ge dig ökat fokus i upp till en timme efteråt? Här berättar hjärnforskaren Ole Petter Hjelle om hur hjärnan påverkas av träning!
SATS
Pass
Träning

HJÄRNAN ÄR ETT AV DE ORGAN SOM PÅVERKAS MEST AV FYSISK AKTIVITET

I slutet av 90-talet upptäckte forskare i USA att när råttor och möss fick springa fritt i sina burar, så växte den delen av hjärnan där minnescentrat finns (hippocampus). Tio år senare visade det sig att det inte bara var råttor och möss som kunde springa sig till fler nervceller och bättre minne – exakt samma sak händer med våra hjärnor också!

Den norska hjärnforskaren Ole Petter Hjelle har skrivit boken «Stark hjärna med aktiv kropp» och berättar hur fysisk aktivitet kan leda till bättre fokus, bättre minne och ökad kreativitet:


När vi tränar utsöndras ett flertal kemiska ämnen, och dessa ämnen har visat sig kunna stärka så gott som alla funktioner i hjärnan.


Fysisk aktivitet har alltså positiv inverkan på stresshantering, inlärning, minnet, kreativitet, koncentration och intelligens. Utöver det kan ett aktivt liv minska risken för depression och ångest och reducera risken för demens

HUR MYCKET BEHÖVER VI TRÄNA FÖR ATT HJÄRNAN SKA PÅVERKAS?

Det är inte särskilt mycket som behövs för att ta del av alla positiva effekter för hjärnan. En promenad om dagen har visat sig minska risken för demens med nästan 50 procent, och fyra minuters fysisk aktivitet kan ge bättre koncentrationsförmåga i upp till en timme efteråt.  Det är väldigt bra anledningar till att få in lite träning varje dag.

OMEDELBAR EFFEKT I HJÄRNAN VID FYSISK AKTIVITET

Du funderar kanske på hur länge du behöver träna innan hjärnan märker av de positiva effekterna? Behöver man träna i flera månader eller påverkas hjärnan direkt? Här har Ole Petter Hjelle goda nyheter:


Det tar inte lång tid alls för hjärnan att ta del av de positiva effekterna från fysisk aktivitet, utan det märks av direkt. Fysisk aktivitet har nämligen både långsiktiga och omedelbara effekter på minnet. En studie i USA visade att de deltagare med sämre kondition som tränade före ett minnestest fick högre poäng än de deltagare med bra kondition som inte tränade innan testerna.


Fysisk aktivitet ger också en omedelbar effekt på hjärnan i form av att endorfiner och dopamin frigörs, som ger ett slags lyckokänsla och mer energi. Har du någon gång skjutit på städningen hemma, en arbetsuppgift eller en skolinlämning som du känt att du verkligen inte orkar ta tag i? Så tar du dig iväg på ett träningspass och helt plötsligt verkar du ha massor av energi att ta tag i saker? Då är det endorfiner och dopamin som du märker av – när hela världen känns lite lättare!

VILKEN TRÄNINGSFORM GER BÄST EFFEKT PÅ HJÄRNAN?

Finns det någon form av träning som är bättre än andra när det gäller hjärnans funktioner?


Alla träningsformer har sina fördelar, inte minst med tanke på endorfiner och dopamin som jag nämnde tidigare. Men för en optimal effekt behöver du få upp pulsen och då är det högintensiv träning som ger den bästa effekten för din hjärnas funktioner. En annan bra träningsform är gruppträning med olika steg och kombinationer, där du verkligen utmanar hjärnan och får massor av positiva effekter!


Källor:

  • Ole Petter Hjelle, "Sterk hjerne med fysisk aktivitet"