Bli din egen träningspartner

Den bästa träningsutrustningen du har är din egen kropp. Med några enkla övningar och rätt motivation kan du träna var du vill, när du vill och hur hårt du vill.
SATS
Pass
Träning

UPPFÖLJNING ÄR NYCKELN

– Att lära sig använda sin egen kropp som hävstång är väldigt smart, för då har du ju alltid med dig träningsutrustningen oavsett var du befinner dig, säger den personliga tränaren Pernille Svarstad.

Men för att få ut maximalt av din träning behöver du bra tekniker och metoder, motivation och uppföljning och det är där en PT kommer in i bilden.

Om du utgår från ett ”soffpotatisläge”, krävs det förstås stor viljestyrka att motivera dig själv till att göra några situps eller armhävningar. Att lyfta chipsskålen räknas inte. Då är det bra med lite uppbackning och stöd från någon som vill ditt bästa.

BÄTTRE ATT TRÄNA I GRUPP

– Att träna med din egen kropp som vikt behöver inte vara något du gör ensam eller hemma. Tvärtom. Det finns massor av bra gruppträningspass som du kan gå på, berättar Pernille. Hon nämner bland annat passen Prformance och Hot MOJO som två utmärkta alternativ.

– På så sätt blir du motiverad av andra som kanske utgår från ett ”soffpotatisläge” och det blir lättare att hålla formen i vardagen.

Enligt Pernille är det inte mycket som krävs. Allt du behöver är ett par köksstolar, en vägg och lite viljestyrka.

REDO FÖR DAGEN PÅ FEM MINUTER

– Du kan exempelvis starta dagen med några enkla övningar som får igång kroppen. Detta är något som du även kan göra mellan kaffekoppar och lunchlådeförberedelser. Och det tar bara 5–10 minuter.

Tips på morgonövningar: 

1. Knäböj Ställ dig med benen axelbrett isär med hälarna ordentligt mot golvet. Håll ryggen rak, skjut ut bröstet och titta rakt fram. Böj knäna så djupt ner du kan. Håll andan och håll den medan du reser dig upp i stående ställning. Upprepa 15–20 gånger.

2. Armhävningar eller stå på händerna Den gamla goda armhävningen är en perfekt övning för hela överkroppen och en övning som även är enkel att utföra. Om du vill stå på knä eller ha raka ben, är upp till dig själv och dagsformen, men kom ihåg att fokusera på kärnmusklerna så att du håller ryggen rak. Du kan även testa att stå på händerna. Det är inte så svårt som du tror, men det kräver lite mer teknik.

3. L-sitsen Ta två köksstolar och ställ dem bredvid varandra, axelbrett isär. Placera händerna på stolsitsarna och res dig upp tills du har sträckta armar. Du skall nu hänga fritt i luften. Om inte, så är stolarna för låga eller så är du för lång. Tryck upp benen mot naveln så långt du kan och upprepa så många gånger du orkar. De som är mer rutinerade rätar ut benen så att de formar ett L (därav namnet på övningen), men detta är väldigt jobbigt för nybörjare.

Skulle du vilja träna mer styrka men har svårt att välja vad du ska träna? Här hittar du ett urval av vårt utbud för dig som vill bli starkare.