Styrketräning för kajakpaddling

Känslan att sitta några centimeter från vattenytan och låta kajaken nästan ljudlöst glida fram är befriande. Det är få aktiviteter där du får en sådan nära naturupplevelse som i kajakpaddling.
Johan Fallman
Pass
Träning

Kajakpaddling är en utmärkt aktivitet både för avkoppling och träning. Oavsett om ditt mål är med paddlingen så utmanar den likväl din fysiska som din mentala förmåga.

Att paddla i blåst eller hålla balanserad och stabil kurs i svall kräver fysisk och mental styrka samt en hel del teknik. När det gäller paddlingsteknik och den mentala styrkan så finns det bara ett sätt: öva, öva, och åter öva. Ta hjälp av kunniga personer och lär dig grunderna.

Hur ska du träna?

När det gäller styrketräning för kajakpaddling så får du massor med uthållighetsträning för musklerna när du paddlar. Men du behöver också bygga upp en bra grundstyrka för att klara av paddeltag både framåt och bakåt, svep, rollar och kontring.

Under uppbyggnadsfasen gäller tung styrketräning med basövningar samt fokus på mobilitet och balans. Men ju närmare du kommer paddlingssäsongen så bör du fokusera mera på uthållighetsträning för musklerna. Det vill säga lättare vikter och flera repetitioner för att kunna njuta av dina paddelturer.

Vill du lära dig mer om styrketräning? Läs mer här.

Tips på övningar:

Benböj – klassisk

Muskler: Ben, säte, djupa bukmuskler samt de raka ryggmusklerna

3 set 20 rep 

Latsdrag – brett grepp

Muskler: Stora ryggmuskeln, nedre trapetsmuskeln

3 set 20 rep

Hantelrodd – framåtlutad mot bänk

Muskler primärt: Stora ryggmuskeln, baksida axel

3 set 20 rep

Hantelpress – vinklad bänk

Muskler: Bröst och framsida axlar

3 set 20 rep

Knä indrag - sida

Muskler: Yttre- och inre sneda bukmusklerna, raka bukmuskeln samt höftböjaren.

3 set 20 rep

Paddla lugnt!