Thomas kör IronMan på Hawaii

Årets IronMan-tävling i Kalmar tog SATS-instruktören Thomas Emilsson, 36, hela vägen till VM på Hawaii. Jag fick nöjet att träffa honom efter ett fem timmar långt träningspass för att snacka triathlon, Hawaii och stenhård träning.
Peter Rotstam
Pass
Våra medlemmar

I augusti i år tävlade Thomas i IronMan Kalmar - en trithlontävling med 3,9 kilometer simning följt av 18 mil cykling och 4,2 mil löpning. För Thomas var målet att knipa en startplats till IronMan world Championship på Hawaii lördagen den 14 oktober. Mission completed. Men för en kille som simmar Vansbro på 36 minuter, cyklar Vätternrundan en bra bit under 8 timmar och springer maran på under 3 timmar är ingen förvånad. 

Den första fråga till Thomas känns given. 

Hur tränar du inför ett lopp som IronMan?

- Jag ligger på 8 till 11 pass i veckan. En typisk vecka så startar jag med 60 minuter simning med blandade övningar samt en huvudserie, 10 x 150 meter, på måndagen. På tisdagen kör jag löpning i 45 minuter inklusive 2 x 10 minuter i tävlingsfart på halvmaran. Onsdag blir cykelträning i 60 minuter inklusive 6 x 6 minuter hårt arbete. Därefter löpning igen på torsdagen, 60 minuter lugnt prattempo. På fredagen cyklar jag i 75 minuter inklusive 4 x 10 minuter tröskel följt av ett cykelpass i 120 minuter på lördagen med 30 minuter löpning direkt efteråt. På söndagen simmar jag i 90 minuter, blandade simsätt och en huvudserie. 

Hur förberedde du dig inför IronMan Kalmar?

- De bästa förberedelserna görs med den träningen som blir av under hela året utan skador och långdragna förkylningar. Jag har ett träningsprogram som jag följt hyffsat noga. Det underlättar eftersom det blir en röd tråd med progression och periodisering i träningen. Samt att det blir lättare att sköta sina andra åtaganden med jobb, familj och vardag. Man kan inte träna alla grenar stenhårt varje pass utan det gäller verkligen hålla igen. Annars går kroppen och knoppen sönder.

Hur går loppet till?

Det är ett fantastiskt lopp. Förutom det proffsiga arrangemanget så bidrar staden med alla dess invånare som går man ur huse för att skrika och heja fram deltagarna till att loppet för en unik upplevelse för de tävlande.

Simningen på 3860 meter startar klockan 07.00 med tusentals åskådare som sjunger nationalsången vid hamnen, som ligger centralt i Kalmar. Efter simningen cyklar du 180 kilometer varav 120 av dem på vackra öland. Efter att ha varit inne och vänt i Kalmar tar du dig igenom de sista 60 kilometrarna på fastlandet i och omkring Kalmar. Löpningen på 42 kilometer sker på en trevarvsbana utspridd utmed centrala restauranggator och torg samt villaidyllen norr om stadskärnan. Utmed hela banan står folk och hejar och du känner dig nästan som en rockstjärna! Målgången sker spektakulärt mitt på stora torget på röda mattan omgiven av profulla läktare.

Hur kändes det under själva loppet?

Det kändes riktigt bra hela simningen och cyklingen. Halvvägs in i löpningen gör det som vanligt riktigt ont. På slutet var jag tvungen att ta alvedon, då blev det något lättare att koppla bort smärtan. Men smärtan är där av en anledning så kroppen tog mycket stryk.

Vad blir största skillnaden mellan Kalmar och Hawaii?

Kalmar är platt, behaglig temperatur och ganska vindstilla. Hawaii är helt tvärtom och på ett VM är alla ruskigt bra. Det kommer nog inte bli lika utdraget som i Kalmar där många tävlar med målet att bara ta sig runt.


En sak är säker, det är i alla fall härligare att simma på Hawaii än i Kalmarsund.


Hur förbereder du dig inför VM på Hawaii?

- Värmeanpassningen är viktig för att öka mängden blod i kroppen samt att svettkörtlarna behöver kunna konsumera mer vätska utan att dränera ur kroppen på mineraler.

Till Kalmar har du ett år på dig att förbereda dig och komma i form. Till Hawaii har du bara sex veckor utan semester så det gäller att hålla igång volymen träning, trots vardagsmåsten och jobb. Det är ingen idé att försöka stressa dig i toppform. Det gäller att vara lyhörd och lyssna på kroppen och undvika att bli sjuk eller skadad. En del av träningen kommer att ske inne på SATS med mycket kläder för att anpassa sig till värmen. Att gå på HEAT-pass är ett bra kompliment.

Vilka är dina svagheter och vilka är dina styrkor som triathlet?

- Jag är en riktigt duktig simmare vilket gör att jag kommer upp tidigt på cyklen och har oftast kapacitet att kunna hänga på starka cyklister. Löpningen är ett litet orosmoment. Jag är en bra löpare men det är skillnad på att vara en bra löpare och en Ironmanlöpare. Det gäller att samla många timmar i kroppen för att kunna hålla under loppet, men att springa mycket ökar risken för skador så jag får ständigt överväga med mig själv hur bäst lägger upp det.

Vad är målet med Hawaii?

- Jag vill komma dit och vara i så god form som möjligt.  Jag vill simma riktigt hårt och sedan kunna dra ner på tempot och försöka njuta av tävlingen. Men är man inte i bra form så blir det inte särskilt njutbart ändå.

Lycka till!