Så här tränar du på löpband - SATS
Till sats.se
Bli medlem

Så här tränar du på löpband

Vi ger dig de bästa tipsen på hur du kan bli en mer effektiv löpare och hur du anpassar träningen till löpbandet.

SATS
18. december 2017

Teknik behöver inte vara komplicerad

Under uppväxten har vi alla lärt oss vår egen löpteknik. Målet är inte att ändra den, utan att fokusera på enkla grepp som gör din löpteknik mer effektiv. I huvudsak handlar det om:

  • Hållning
  • Steglängd
  • Stegfrekvens

Vad är den största skillnaden mellan att springa på löpband och utomhus?

Att springa på löpband ger en mycket mer ensidig belastning på hårt underlag. Utomhus varierar du kanske mellan grus, stig, asfalt och gräs. Därför bör du lägga tid på att vänja kroppen vid att träna på löpbandet. Om du känner en antydan till smärtor eller obehag som kan skyllas på löpträningen, bör du hellre ta en extra vilodag eller variera med annan träning.

Varför rekommenderas det att ställa in stigningen på löpbandet till 0,5–1,5 %?

När du springer utomhus och din kropp rör sig framåt finns det alltid lite luftmotstånd. På löpbandet är det bandet som rör sig, inte du. Med andra ord undviker du luftmotståndet. Dessutom är löpbandet ett väldigt stabilt underlag som gör att du inte aktiverar muskulaturen i lika hög grad. Det kompenserar vi för genom att springa med lite stigning på löpbandet.

Förslag till träningspass på löpbandet

Intervallpass som 45/15 och 4x4 är perfekta för löpbandet, men det kan också vara roligt att prova något annat. Varför inte prova ett tröskelpass på löpbandet? Eller kanske ett kombinationspass, fartlek eller progressivt pass?

Kombinationspass
Det här är ett utmärkt sätt att kombinera tröskelträning med snabbhet. Du springer först 10 minuter precis under eller på din mjölksyretröskel. Sedan justerar du ner farten till att jogga lugnt i 3-5 minuter. Avsluta med kortintervaller, till exempel 10×60 sekunder med 30 sekunder paus mellan. Var kreativ och prova olika varianter.

Enkel fartlek
2 minuter snabbt/1 minut lugnt. 5-15 repetitioner beroende på din egen nivå. Om du är helt ny på detta kan du göra passet omvänt. Gå 2 minuter, spring/jogga 1 minut. Samma antal repetitioner. Du är hela tiden på löpbandet och justerar farten uppåt/nedåt.

Kom också ihåg att värma upp ordentligt före alla fartpass, gärna 15–20 minuter.

Är du intresserad av konditionsträning? Här hittar du ett urval av våra erbjudanden för dig som vill få bättre kondition.

Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!

Bli medlem

Löpning

Träning

Läs mer om Träning →