Välj rätt löparsko

Att ta sig en löparrunda ska vara glädjefyllt. En förutsättning för det är att skorna passar ens fötter och löpstil.
SATS
Pass
Träning

Är du inte van att välja skor finns det ofta bra kompetens på välsorterade sportkedjor, eller på någon av landets nischade löpbutiker. Är du däremot van att köpa skor, finns det i dag en rad internetbutiker som ger möjlighet att komma ner i pris.

Pronation, fotvalv och läst

Det första att tänka på är behovet av pronationsstöd. Det vill säga om det finns tendens att foten viks inåt under stegisättningen. Detta kan vara mer eller mindre markant och bör avhjälpas med en stabilitetssko som ger support på insidan av foten. Ofta sker detta med en så kallad pronationskil. För en lindrig pronation kan det räcka med en neutral sko med en bred sula som ger tillräcklig stabilitet. Vid neutralt steg är det bättre att leta efter just neutrala skor, dels för att inte styra över foten åt fel håll och dels för att pronationsskor ofta väger onödigt mycket.

Förutom pronation är det viktigt att känna till om foten har ett högt, lågt eller normalt fotvalv samt lästbredd. När det gäller lästen går det ganska snabbt att känna om skon passar. Fotvalvet kan däremot vara lite svårare att bedöma eftersom foten anpassar sig så att det känns som att en felaktig sko trots allt passar. En sko med för låga fotvalv som används av en användare med höga fotvalv kan leda till överansträngning och stora besvär i hålfoten.

Mycket dämpning eller låg vikt?

Något som alla skotillverkare måste välja mellan är att prioritera vikt eller dämpning. Stötdämpning väger. En väldämpad sko blir ofta ganska tung och klumpig.

Som löpare kan man göra valet utifrån komfortnivå, vikt och användningsområden. En lätt löpare klarar sig ofta bra med lite dämpning, medan en tyngre löpare måste ha mer dämpning vid större träningsvolym. De flesta kan springa begränsade sträckor i lättare skor, vilket är värt att tänka på om man exempelvis vill krydda sina normala rundor med lite intervallträning.

För den som springer mer än någon gång i veckan kan det vara värt att investera i fler än ett par skor. Bland annat för att skorna mår bra av att vila. Sedan är det bra att välja skor utifrån löppass. För ett vanligt distans- eller långpass är en väldämpad mängdsko oftast att föredra. I fartlek, tempopass eller intervaller ger en lättare sko lite bättre fart, vilket är bra både för motivationen och tränings­mässigt.