5 anledningar att träna på morgonen

Kickstarta dagen med ett träningspass och få tid till annat på eftermiddagen.
SATS
Pass
Träning

Är du inte den morgonpigga typen? Den goda nyheten är att det går att förändra. Om du inte är van vid att träna på morgonen kommer det kanske inte kännas helt lätt till en början – men det gäller bara att hålla ut. Efter ett par veckor med regelbunden morgonträning vänjer sig kroppen vid det.  

Ellen Solhaug, instruktör och Personlig Tränare på SATS, menar att man har mycket att tjäna på att lägga sitt träningspass på morgonen. För att hjälpa dig att komma igång, delar hon med sig av fem anledningar till varför morgonträning är en bra idé.    

1. Du börjar dagen på topp

– Ingenting kan jämföras med känslan man får av att ha startat dagen med något som är bra för hälsan. Känslan av att vara klar med träningen innan andra ens gått upp, ger en rejäl boost för resten av dagen. Medan dina kollegor kommer morgontrötta till jobbet, kan du vara den personen som redan är klar med dagens träningspass, säger Ellen Solhaug.  

2. Du får tid över på eftermiddagen  

Det är ofta lättare att planera in träningen på morgonen än på eftermiddagen, eftersom man har färre saker på morgonen som kan göra så att träningen blir inställd. I slutet av dagen kan saker dyka upp på jobbet, energinivån kan vara något lägre efter en lång dag och vardagsaktiviteter kan behöva prioriteras. Om du lägger in träningen på morgonen har du tid till andra aktiviteter senare på dagen.  

3. DU BLIR MER FOKUSERAD

Forskning visar att fysisk aktivitet har många positiva effekter på hjärnan, bland annat att man har lättare att ta till sig ny information. Att träna på morgonen kan därför bidra till att du blir mer produktiv i skolan eller under arbetsdagen.  

4. Mindre folk = mer plats på gymmet  

– Det är färre personer som tränar på gymmet på morgonen, och du slipper därför vänta på maskiner eller vikter för att de är upptagna av andra. Med färre personer på gymmet blir det lättare att hinna genomföra ditt planerade träningspass – och träningen blir helt enkelt mer effektiv, menar Ellen Solhaug. 

5. Träning är ett naturligt lyckopiller

- Träning bidrar till att frigöra hormoner, som påverkar humöret på ett positivt sätt. En endorfinkick från morgonträningen kan därför ha positiv inverkan under hela dagen, menar Ellen Solhaug. Studier har också visar att när man tränar tidigt på morgonen är man mer aktiv under dagen.  

- INTE HELT ÖVERTYGAD ÄN? MORGONTRÄNINGSVETERANEN SUSSI DELAR MED SIG AV SINA BÄSTA TIPS 

Sussi, 57 år, har gjort det till en vana att träna på morgonen. Vissa dagar joggar hon, andra dagar promenerar hon hela rundan på 9 km. Hon har ett tips till dig som tycker att det verkar helt omöjligt att ta sig upp och träna på morgonen:   

- När klockan ringer – gå upp direkt!  

Sussi vet att det inte alltid är så enkelt som det låter. Det tog några veckor innan morgonträningen blev en rutin som hon verkligen uppskattade. Men hon menar att bara är att bestämma sig, och lägga alla tankar om trötthet åt sidan.  

- Ställ klockan på kvällen, lägg fram träningskläder och förbered kaffebryggaren. När klockan ringer på morgonen, ställ dig upp direkt. Det är helt otroligt hur många ursäkter man kan komma på om man ligger kvar i sängen en minut till. Ställ dig upp, tänk inte efter så mycket, ta en kopp kaffe för att vakna till och ta dig ut.  

På så sätt blir morgontränare bra på att lura hjärnan: du är igång med träningspasset redan innan kroppen förstår vad den håller på med. Testa själv! >